Raluca Maria Borta: ,,Românii s-au născut luptători!”


 

Raluca Maria Borta

Stimați colegi,

Nu puteam să nu aduc în atenția dumneavoastră un moment semnificativ din istoria noastră recentă. Cu 36 de ani în urmă, pe data de 15 noiembrie 1987, brașovenii au ieșit în stradă pentru a-și susține drepturile.

Revolta anticomunistă a muncitorilor brașoveni a constituit începutul sfârșitului pentru regimul totalitar. Amintirea acestui act important al istoriei naționale ne reamintește clar un fapt pe care uneori îl uităm sau ne prefacem că nu îl vedem: românii au luptat întotdeauna pentru drepturile lor și nicio formă de orânduire socială, fie ea și totalitară, nu a reușit să stingă vocea adevărului.

În lumina acestor evenimente istorice, vă pun întrebarea: dacă acești oameni au ieșit în stradă pentru familiile lor, pentru pâinea pe care trebuiau să o pună pe masă, pentru libertate și pentru țara lor, de ce suntem acum atât de tăcuți în fața unor măsuri ce ne afectează în mod evident drepturile?

În ultimii ani, au fost propuse proiecte și inițiative legislative menite să restrângă drepturile și libertățile noastre fundamentale cu privire la felul în care românii dispun de propriile resurse și prin care se impune, din nou, controlul total asupra românilor.

Au fost făgăduite proiecte grandioase privind legea pensilor, s-au promis măsuri proporționale în cazul legii pensiilor speciale, măsuri ce s-au făcut uitate și s-au adus argumente fantasmagorice pentru a ne asigura că aceste inițiative vin spre a corecta erorile făcute de predecesorii noștri.

Fac un apel la români de această dată: nu lăsați ceea ce alții au plătit cu sânge să devină doar o dată în calendar! Este timpul să ne exprimăm și să ne apărăm valorile pentru care atâția oameni au luptat cu atâta curaj în trecut.

O bună parte a muncitorilor brașoveni arestați, condamnați și deportați în urma participării la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987 au trecut la Domnul. Îmi exprim compasiunea pentru familiile greu încercate ale acestor eroi și, de asemenea, aduc omagiul meu supraviețuitorilor din rândul novembriștilor. Mai pun o întrebare: de ce niciunul dintre torționarii muncitorilor brașoveni nu a răspuns în fața legii? “Vinovații fără vină cer să se facă lumină!”

 

 

Raluca-Maria BORTA,

Deputat de Brașov

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.