Recomandări Apă Canal: Protejați contoarele de apă împotriva înghețului! 


În următoarea perioadă se anunță scăderi de temperatură, drept urmare crește riscul de îngheț al contoarelor și instalațiilor de apă,  astfel, Apă Canal Sibiu SA Sucursala Exploatare Făgăraș, aduce la cunoștința abonaților săi câteva măsuri ce ar trebui adoptate în scopul prevenirii înghețului contorului de branșament și a instalației interioare de alimentare cu apă potabilă:

  • În cazul în care contorul este amplasat într-un cămin de branșament, asigurați-vă că acesta are capacul bine închis și nu permite infiltrarea apei din precipitații;
    Utilizați materiale termoizolante pentru a proteja contorul, robinetele și țevile din cămin. Folosiți vată minerală sau polistiren, evitând materialele textile întrucât acestea rețin umezeala.
  • Dacă apometrul este montat în pivnițe sau subsoluri, reduceți suprafața gurilor de ventilație, închideți geamurile și ușa de acces pentru a evita circulația curenților reci de aer;
    Acoperiți cu materiale termoizolante conductele și armăturile din subsoluri și pivnițe.
  • Dacă înghețul se produce pe instalația interioară, nu utilizați flacăra deschisă pentru dezghețarea acesteia. Cereți vecinilor apă caldă pe care o turnați cu debit redus peste componentele înghețate.
  • Nu turnați apă fierbinte peste contor.

Pentru situațiile când lipsiți de la domiciliu în perioada iernii este necesară golirea apei din instalații și, după caz, solicitarea debranșării pe această perioadă pentru a evita înghețul contorului de apă și a instalațiilor interioare.

Consumați constant apă pentru a preveni înghețul.

Potrivit prevederilor Art.8.9 din Contractul de furnizare pe care Apă Canal Sibiu SA îl are încheiat cu fiecare abonat, utilizatorul are obligaţia ”Să asigure integritatea contorului de branşament când acesta este amplasat pe proprietatea utlizatorului (inclusiv protejare contra îngheţului) precum şi întreţinerea şi repararea instalaţiilor interioare de apă şi de canalizare”.

În cazul în care se constată că aparatul de măsură trebuie înlocuit ca urmare a deteriorării provocate de îngheţ, utilizatorul are obligația să suporte costul întregii operaţiuni de schimbare precum şi al contorului. Apă Canal Sibiu SA solicită abonaţilor ce deţin robinete sau cişmele în curţi și grădini, să nu le lase deschise ca măsură împotriva înghețului.

Consumurile în astfel de cazuri sunt mari: 4 picături / secundă cumulează 2,9 mc/lună, iar un „fir” de apă cu diametru de 1 mm reprezintă un consum de aprox. 6,5 mc/lună. În cazul în care contorul de branșament sau branșamentul îngheață, apelați Dispeceratul Apă Canal Sibiu SA Sucursala Exploatare Făgăraș telefon 0268/214281.

Nu încercați să-l dezghețării singuri și evitați utilizarea apei fierbinți sau a flacărei deschise.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.