Ruxandra Piticaş şi impresionantul complex turistic din satul cu 200 de case


La miazăzi de semeţii munţi ai Făgăraşului, într-o zonă de şes pe care natura a sculptat-o cum s-a priceput mai bine, se întinde Şercăiţa, un sat pitoresc foarte vechi, cu datini nealterate şi cu cel mai frumos complex turistic, construit de la zero, din inima Ţării Făgăraşului.

Oamenii locului sunt învăţaţi cu această uimitoare unitate turistică, ce a început a se contura cam acum 10 ani, mulţi dintre ei chiar găsindu-şi de-a lungul timpului un loc de muncă aici, pe când alţii i-au trecut pragul ca invitaţi la diferite evenimente festive ce au fost organizate în acest deceniu de existenţă.

Tot colosul are un nume: Inexdor. Inexdorul acesta este un mega complex alcătuit din săli de evenimente, vile de cazare, spaţii de agrement, pentru care a fost depus un efort financiar şi fizic greu de imaginat. În spatele lui stă astăzi o făgărăşeancă de 30 de ani, pe care am găsit-o ,,la locul faptei”, într-o zi obişnuită în care se ocupa de organizarea unui eveniment.

 

Ruxandra Piticaş şi frumuseţea Inexdor

Totul a pornit ca o afacere de familie, dar hazardul a făcut să ajungă pe mâinile unui singur om. Din aceeaşi familie! Ruxandra, la cei 30 de ani ai săi, munceşte cât zece inşi la un loc să menţină şi să dezvolte această afacere. O găsesc mai modestă decât îmi prefigurasem că va fi şi recunoaşte că habar n-are cât valorează astăzi toată investiţia asta.

Ruxandra Cristina Piticaş

,,Dacă vă spun cum a început totul, o să vă vină să râdeţi. Efectiv, din dorinţa de a avea un loc în care să ne ţinem zilele onomastice, în familie şi între prieteni. Mama este din Şercăiţa şi aveam teren aici. Tatăl meu a pornit totul. Iniţial, am făcut un mic restaurant, iar apoi ne-am tot imaginat pe lângă el şi altele. Aşa a apărut sala mare de evenimente, aşa au apărut vilele pentru cazare”, mărturiseşte Ruxandra Piticaş.

Tânăra este mama a trei copii şi, în timp ce îşi organizează munca în mijlocul căreia am surprins-o, mă întreb cum face faţă în ambele ipostaze. Mă asigură imediat că are nişte copii de o cuminţenie rară: un băieţel de 5 ani, fetiţe gemene de 9 luni. În tot timpul său liber i se dedică acestui complex, de care a ajuns să se ocupe exclusiv, deşi mai are încă trei surori.

A terminat o facultate de management, care s-a dovedit a-i fi folositoare când chiar a trebuit să pună în practică funcţia sa organizaţională. La 18 ani deja muncea, pe vremea aceea în domeniul acoperişurilor din ţiglă. Complexul hotelier i-a devenit casă şi serviciu, în acelaşi timp, de 5 ani.

 

De ce m-a impresionat Inexdorul?

Bunicul meu, când a fost prima oară la Metro acum mulţi ani, de cum a văzut magazinul m-a întrebat dacă-i tot la un singur om. Vorbele i-au rămas celebre. Nu poţi să nu te-ntrebi la fel, după ce treci de ultima curbă din Şercăiţa şi ajungi la poarta Inexdor.

În cifre, complexul Inexdor arată cam aşa: două săli de evenimente (una cu o capacitate de 450 de persoane, alta pentru 140 de persoane), 70 de locuri de cazare împărţite în 7 vile cu livinguri şi bucătării utilate. Vilele sunt diferite şi au între 4 şi 7 dormitoare. Unele sunt construite sub formă de apartamente, altele sunt destinate să primească persoane la nivel de fiecare cameră. În fiecare vilă există centrală termică, mobilier de living şi absolut tot ceea ce este necesar să fie într-o bucătărie. Sala mică de evenimente adoptă stilul rustic, cea mare respectă rigorile eleganţei actuale. Creatorii acestui complex nu l-au privat de un loc de joacă pentru copii, aşa că cei mici au şi ei lumea lor.

Toate aceste construcţii au de jur împrejur spaţiu verde, cât să bucure ochii şi sufletul celor care nu ştiu cum să mai părăsească oraşul. Oricare ar fi el, căci în general râvnesc la câteva zile petrecute în autenticitatea acestui sat transilvănean mai cu seamă bucureştenii decât cei din împrejurimi. Făgărăşenii fac cunoştinţă cu Inexdorul mai degrabă atunci când merg la nunţi, la botezuri, la 8 martie, de Paşti, de Crăciun sau de Revelion.

 

Mega complex într-un sat cu 200 de case

Şercăiţa este un sat mic, pitoresc e adevărat, dar ca mai toate zonele rurale ale ţării are o populaţie în scădere şi îmbătrânită. ,,În fiecare săptămână moare un om. Oamenii bătrâni ştiu că duminica nu trebuie să-şi mai facă de mâncare căci merg la pomană. Tot satul are mai puţin de 200 de case”, îmi povesteşte cu un gust amar Ruxandra. Ţine la satul ei şi, drept dovadă, îşi petrece zile-n şir din existanţa ei în acest sat.

Complexul turistic vine să anime uneori, alteori să se completeze cu imaginea Transilvaniei de la ţară. Îşi transpune turiştii şi clienţii în romanul lui Duiliu Zamfirescu şi aduce pe de altă parte sătenii în filmele cu corporatişti ori în secvenţele de pe Wall Street. Şi fac aceste analogii, gândindu-mă cum arată angajaţii unei companii veniţi la Inexdor la un teambuilding, care învaţă strategii de afaceri, în timp ce pe ferestre se holbează la ciurda satului.

,,Este mai mult frumos decât greu ceea ce fac eu aici la Inexdor. Când văd cum pleacă oamenii cu zâmbetul pe buze şi cu mulţumiri pentru momentele pe care le-au petrecut aici, simt că am mai reuşit o dată”, mărturiseşte Ruxandra.

Cazarea pe noapte într-o cameră de vilă costă 120 de lei/persoană. Micul dejun nu este inclus în preţ. O vilă întreagă se poate închiria cu preţuri cuprinse între 500 şi 700 de lei.  Un pachet pentru sărbătorile de Paşti – care include 3 zile cu 2 nopţi de cazare şi regim all inclusive – costă 700 de lei. O petrecere de 8 martie costă 120 de lei/persoană. Rezervările se fac la nr. tel. 0765437802.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

Sat Şercăiţa, nr. 182

Comuna Şinca Veche

Judeţ Braşov

Tel.: 0765 437 802

Facebook: Complex Turistic InexdorLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.