S-a stabilit când va avea loc Festivalul Narciselor de la Vad în acest an! Cap de afiș: interpret de seamă al cântecului popular ardelenesc


  • Și în acest an va avea loc mult așteptatul Festival al Narciselor, la Vad! Edilul comunei Șercaia, Cristinel Paltin, speră ca anul acesta să fie și mai multe flori în poiană, având în vedere că și anul trecut primăria a curățat bucata de teren pe care o deține.

foto: Salut Făgăraș

În anii anteriori, acest festival se desfăşura în vecinătatea sărbătorii ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” (21 mai), însă au fost şi câteva dăţi în care oficialităţile comunei au luat decizia să mute evenimentul în prima parte a lunii mai, pentru că atunci erau narcisele înflorite. Și în acest an, Festivalul Narciselor de la Vad va avea loc pe la jumătatea lunii mari, respectiv 12 mai, atunci când autoritățile locale spun ca narcisele vor fi înflorite.

,,Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, care înseamnă și sărbătoarea pentru poiana Narciselor, nu înseamnă doar momentul respectiv pentru poiana din Vad. Înseamnă să te pregătești cel puțin cu un an înainte, să îți pregătești poiana, să o cureți, lucru pe care l-am efectuat și anul trecut. Sper să avem mai multe narcise decât am avut anul trecut. Și vorbesc acum doar pentru bucata de teren pe care suntem proprietari. Ca și dată, am stabilit ca festivalul să aibă loc duminică, 12 mai”, a declarat, pentru Salut Făgăraș, primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.

Acesta mai spune că, până în vara acestui an, întreaga poiană va fi retrocedată locuitorilor din Vad.

Cristinel Paltin, primar comuna Șercaia

,,Și aici suntem în fază finală, ca și documentație cadastrală, aceasta este încheiată. Rămân doar 50 ha de retrocedat. Și am documentațiile pentru a retroceda întrega poiana locuitorilor satului Vad. Asta se va întâmpla indiferent când sunt alegerile locale în acest an. Oamenii vor avea titluri de proprietate pe Poiana narciselor. Ne chinuim, cred, din 2007. Și îl realizăm doar în 2024. Foarte mult timp, foarte greu a fost”, a mai spus Cristinel Paltin.

Ca și prim invitat la Festivalul Narciselor de la Vad, este interpretul de seamă al cântecului popular ardelenesc, Aurel Tămaș.

La Vad sunt 398 de ha aflate în arie protejată, pe care cresc narcise. Doar 7 dintre acestea sunt ale comunei, iar celelate 391 de hectare au proprietari privaţi. Oamenii au multe interdicţii pentru folosirea proprietăţii lor din cauza ariei protejate. De exemplu, nu pot să cosească terenul decât în a doua jumătate a anului, începând din iulie. Ariile în care se găsesc aceste flori, cum este poiana de la Vad, sunt declarate rezervaţii naturale, ceea ce înseamnă protecţie şi pentru specie.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.