S-a votat astăzi: un scriitor celebru a devenit cetăţean de onoare al Făgăraşului


Joi, 26 septembrie, la ora 15.00, consilierii locali ai oraşului s-au adunat în sala de şedinţe de la Primărie pentru a dezbate mai multe proiecte de hotărâre şi pentru a vota ca un scriitor cu origini făgărăşene să primească titlul de cetăţean de onoare al municipiului.

La iniţiativa primarului Gheorghe Sucaciu, primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a fost conferirea acestui titlu onorific scriitorului Eugen Ovidiu Chirovici, cel mai în vogă scriitor român al momentului, ajuns celebru în ultimii ani şi la nivel internaţional, după ce a doborât toate recordurile scriitorilor români, fiind tradus cu aceeaşi carte în 38 de limbi de pe Glob.

Edilul Sucaciu i-a mulţumit lui Chirovici pentru că a acceptat să fie numit cetăţean de onoare. De cealaltă parte, scriitorul s-a arătat profund impresionat de gestul autorităţilor locale şi le-a promis că va trata această distincţie ca pe o obligaţie şi nu ca pe un privilegiu.

,,Domnule primar, stimaţi consilieri, vă mulţumesc foarte mult pentru onoarea pe care mi-o faceţi astăzi. Vreau să vă spun că am locuit peste 20 de ani la Bucureşti, am locuit alţi 5 ani în Anglia, la Londra şi la Redding, apoi alţi 3 ani la Bruxelles în Belgia, iar de 1 an de zile locuiesc la Florenţa în Italia, dar întotdeauna în toţi aceşti ani, când am spus ,,acasă”, m-am referit la Făgăraş. Dacă am avut şansa în viaţă să realizez câte ceva în domeniile în care am activat, cum ar fi gazetăria sau literatura, cred că datorez în mare măsură tot ceea ce am făcut acestui oraş, educaţiei pe care am primit-o şi aş aminti aici Liceul Radu Negru unde am avut nişte profesori foarte buni şi nişte colegi extraordinari cu care am rămas prieteni. Nu tratez gestul de azi în mod formal, sunt realmente emoţionat şi recunoscător şi nu-l consider un privilegiu, ci o obligaţie. În cazul în care credeţi că aş putea fi de folos cu ceva iniţiativelor dumneavoastră, vă promit că voi face tot posibilul să fiu alături de dumneavostră şi de oraşul meu. Vă mulţumesc foarte mult încă o dată”, a spus scriitorul.

După votul Consiliului Local, primarul i-a înmânat lui Eugen Ovidiu Chirovici diploma de cetăţean de onoare şi o machetă-simbol a Cetăţii Făgăraş.

 

(Cristina Cornilă)

 

Citi AICI (click) despre scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.