S-au depus coroane de flori la statuia lui Badea Cârțan!


foto: Cornel Comici

foto: Cornel Comici

Cei 170 de ani de la nașterea lui Badea Cârțan au fost sărbătoriți astăzi și la Făgăraș! Doamnele de la Șezători din Țara Făgărașului și cele de la Iia Călătoare au ținut să îl omagieze și au depus coroane de flori la statuia din fața Casei de Cultură.

,,Astăzi, împreună cu doamnele din grupul Șezători în Țara Făgărașului, cu doamna învățătoare Cocan Gabriela, care a venit însoțită de elevii clasei I de la Școala Gimnazială Ovid Densușianu, dar și împreună cu prieteni ai Iiei Călătoare am depus flori și lumânări la statuia lui Badea Cârțan, la împlinirea a 170 de ani de la nașterea sa. Evenimentul a fost marcat și de un moment scurt de comemorare, o rugăciune rostită împreună, dar și de o horă a Unirii în fața statuii“, ne-au spus făgărășencele de la Iia Călătoare, Ana Borca și Anca Batiu.

Zilele trecute am discutat la clasă despre evenimentele importante ale acestei săptămâni, comemorarea zilei de naștere a lui Badea Cârțan și Ziua Unirii. Am proiectat marți un PPT cu un material legat de personalitatea lui Badea Cârtan, copiii aflând despre locul și data nașterii, faptul că aducea clandestin cărți din Țara Românească pentru a fi citite de românii din Transilvania, a luptat în Războiul de Independență, a călătorit la Roma pe jos, cei de acolo spunând despre el că a coborât un dac de pe Columnă. Aflând de inițiativa doamnelor de la Asociația Iia Călătoare, ne-am gândit că ar fi o idee excelentă să aprindem și noi o lumânare, să depunem o floare și să spunem o rugăciune în memoria acestui român, a cărui statuie construită acum 50 de ani la Făgăraș, poate redeveni un punct de reper în orașul nostru. Ne-am bucurat și de faptul că părinți și bunici au dorit să-i însoțească pe elevii clasei I B de la Școala Gimnazială “Ovid Densusianu”. La sfârșitul activității copiii s-au prins în Hora Unirii, alături de doamnele de la Șezători în Țara Făgărașului”, ne-a declarat Gabriela Cocan, învățător la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“.

Și pentru că joi, 24 ianuarie, s-au sărbătorit și 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, toți cei prezenți au jucat și hora unirii.

foto: Dinu Constantin

foto: Dinu Constantin

foto: Dinu Constantin

foto: Dinu Constantin

foto: Dinu Constantin

foto: Dinu Constantin

foto: Dinu Constantin

foto: Dinu Constantin
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.