S-au întors berzele. Câte mii de kilometri zboară până la revenirea acasă


S-au întors brezele cam peste tot locul. Fiecare cuib de barză își are ocupanții lui, după luni bune în care a stat gol. Dacă primele berze au ajuns în România încă din luna martie, iată că deja acum în fiecare localitate oamenii încep să vadă păsările primăvării.

Mai multe asociații din România monitorizează video cuiburi de berze din toată țara, pentru a vedea instalarea lor după revenirea din țările calde și readaptarea la casa lor de vară. Transmisiile în direct pe internet au darul de a dezvălui, fără niciun fel de influență, viața de zi cu zi a păsărilor așa cum nu o vede nimeni niciodată.

Berzele fac drumuri lungi, de peste 12.000 de kilometri (Africa de Sud).

berze la Sâmbăta de Sus – foto Salut Făgăraș

 

berze la Sâmbăta de Sus – foto Salut Făgăraș

 

berze la Veneția de Jos – foto pr. Alexandru Socaciu

 

Cuibul de barză este una dintre cele mai spectaculoase și complexe construcții realizate în regnul animal. El este construit din crengi, rădăcini, pământ la care se adaugă paie, fân, iarbă, uneori chiar hârtie și cârpe.

Un cuib de barză folosit mai multi ani la rând poate ajunge, după numeroase reparații, la un diametru de 1-1,5 metri, o înălțime de până la doi metri. Prin adăugarea an de an de materiale noi în cuib, deși pare greu de crezut, un astfel de cuib poate ajunge sa cântărească și câteva sute de kilograme.

Berzele sunt ocrotite prin lege şi pot să trăiască peste 30 de ani. Depun ouă în lunile aprilie-mai, iar puii se nasc în luna iunie.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.