Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă reprezintă o zi cu puternică semnificație pentru ortodocși. Tradiţia creştină spune că ofrandele și darurile pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăță mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a săvârșit în curtea Spitalului Municipal din Făgăraș, la biserica „Sf. Cosma şi Damian”, Sfânta Liturghie arhierească, precum și un parastas pentru cei trecuți la Domnul. În soborul slujitor, alături de preotul Lucian Vasile Bîrsan, s-au mai aflat și preotul Iulian David, protopop de Făgăraș, preoți din împrejurimi, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. La pomenirea strămoșilor a participat și primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu. În cadrul Sfinte Liturghii, preotul Vasile Vereș din Copăcel a fost hirotesit duhovnic.
După ce a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de soborul slujitor, s-a rugat pentru cei adormiți, binecuvântând darurile aduse spre pomenire.
După Parastasul colectiv, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a reamintit celor prezenți cele trei datorii pe care credincioșii creștini ortodocși le îndeplinesc prin rânduiala parastasului.
,,Dragostea noastră întruchipată în aceste ofrande, străbate până dincolo, este purtată de rugăciune și se adaugă la fiecare în parte, din dragostea pe care o trăim acum. De aceea suntem chemați nu numai să-i pomenim în rugăciune, căci este firesc să-ți aduci aminte de cei dragi, este o obligație, ci suntem chemați ca să ne rugăm insistent pentru ei. Numele de pomană vine de la pomenire; pomenești pe cineva și dăruiești. În momentul în care noi facem un act ca acesta, împlinim trei lucruri, trei datorii și facem trei bucurii. Întâi de toate pentru noi, și dacă mă rog pentru ceilalți, pentru alții, pentru cei plecați dincolo, eu m-am rugat și pentru mine. Dumnezeu ține cont și de efortul, de dragostea pe care o așez în rugăciune. În al doilea rând, pentru cei pe care ne rugăm, iar în al treilea rând, facem o faptă bună.[…] Să ne ajute bunul Dumnezeu să împlinim cât mai multe fapte bune și pentru ca să sporim faptele noastre bune, să ne gândim ca să trecem ceva și dincolo pentru cei care, plecați la Domnul, au nevoie și ei de dragostea noastră, de comuniunea noastră și mai ales de darul pe care noi îl putem face să se adauge la faptele lor cele bune,” a explicat ierarhul.
Sursa: Mitropolia Ardealului (Costin Chesnoiu)