Satul Dăișoara, în cursa pentru obținerea titlului de Sat European de Tineret!


 

daisoara (5)Satul Dăișoara este în cursa pentru obținerea titlului de Sat European de Tineret! Includerea satului Dăișoara în finală, între alte cinci sate europene de tineret din România, a fost posibilă graţie activităţii desfăşurate de către un grup de inițiativă din sat.

daisoara (8)În acest sfârșit de săptămână, la Bacău, va avea loc un eveniment deosebit. Pentru al doilea an, aici se va desemna satul din România care va purta, timp de un an, titlul de Sat European de Tineret! Printre candidații care aspiră la acest titlu sunt și tinerii din satul Dăișoara, comuna Ungra! Timp de câteva luni, aceștia s-au pregătit temeinic pentru a arăta și demonstra juriului că Dăișoara este un sat plin de viață, cu tineri dornici de a face lucruri noi, de a aspira la ceva mai mult! Cu toate că satul numără puțin peste 700 de suflete, cei 30% din tinerii de aici vor să aducă Dăișoara pe harta tinerilor europeni!

daisoara (2)În martie 2019 am găsit pe internet informații despre acest proiect, despre ce înseamnă ca un sat să devină european de tineret. Cum pot micile comunități să aibă parte de dezvoltare. Ne-am înscris la proiect, trebuia să mă înscriu într-o aplicație, să completez date despre sat și să descriu activitățile pe care noi le-am desfășurat, dacă am fi eligilibi pentru primirea acestui titlu. Apoi am venit la Bacău, la o serie de activități, sesiuni, workshopuri, cei de aici ne-au învățat despre proiect, despre cum să ne implicăm, ce proiecte educaționale putem accesa. Pentru a ne prezenta fiecare satul din care provenim, eu am realizat un videoclip cu activitățile pe care deja le desfășurăm în Dăișoara. Cei prezenți au fost foarte încântați, astfel că am prins și noi putere de a merge mai departe. În august ne-am înscris din nou, se organiza un  summit al tinerilor, iar noi trebuia să arătăm progresele pe care le-am realizat în aceste luni. Am argumentat, din nou, am detaliat, dar am și propus activități pe care să le realizăm în 2020, asta dacă vom obține titlul de Satul European de tineret. Aparent s-au înscris mai multe sate, dar noi am fost selectați printre cele 6 finaliste“, ne povestește Florin Bucuțea.

daisoara (1)Dăișoara – via Bacău

Bucuțea Florin, Boboia Vlad, Bucuțea Andreea, Repede Raluca și Borcoman Maria și-au propus ca în acest sfârșit de săptămână să impresioneze juriul de la Bacău și să plece cu râvnitul titlu de Satul european de tineret – Dăișoara! Astăzi au pornit spre Bacău, iar de mâine vor prezenta activitățile pe care le fac în sat, proiectele pe care le au în plan, totul într-un videoclip amplu, cu care speră că va impresiona juriul.

Sâmbătă seara, în cadrul unei gale, se vor anunța și câștigătorii unor povești de succes în mediul rural. Noi ne-am înscris cu povestea Bibliotecii. Dacă noi vom ieși câștigători ai titlului de Sat european de tineret, vom prelua titlul oficial în 5 decembrie, moment în care va trebui să pregătim un eveniment aici, la noi în sat. Iar până în decembrie 2020 vom avea acest titlu, timp în care ne vom dezvolta, vom crea proiecte, totul cu ajutorul celor din proiectul de la Bacău“, ne-a mai explicat Florin.

daisoara (11)Despre proiectul Biblioteca

În Dăișoara nu exista o bibliotecă, iar tinerii și-au dorit ca toți copiii din mediul rural să aibă acces și la altfel de activități, să vadă și ei ce înseamnă o bibliotecă și să aibă parte și de aun altfel de loc în care, împreună cu cadrele didactice, să desfășoare și activități non-formale. „În cadrul Căminului cultural din sat au fost reamenajate două camere. Iar atunci ne-am gândit ca într-una din ele să formăm o bibliotecă. După ce am obținut aprobare, am demarat o campanie on-line. Acest lucru se întâmpla prin aprilie. Timp de 4 luni am strâns peste 3.500 de volume, au venit cărți din toată țara, Maramureș, Olt, Sibiu, Brașov, pachete întregi de cărți! Inclusiv Spitalul Sfântul Constantin din Brașov a făcut, la rându-i o campanie și ne-a ajutat cu cărți. Și din partea Ministerului Culturii, ministrul secretar de stat, Alexandru Pugna, a venit la noi și ne-a donat cărți. Acesta a donat cărți atât din partea lui, cât și din partea ministerului“. Însă cărțile trebuiau puse pe rafturi. Așa că s-a născut o nouă campanie, tot online. Întrucât mobilierul nu a putut fi obținut din comunitate. „În numai trei zile o persoană din Brașov a donat rafturi, mobilier, masă, iprimantă, calculator. Avem acum inclusiv un videoproiector. Încet-încet am așezat noua noastră bibliotecă, am vopsit mobila, rafturile, am pus cărțile pe categorii. Iar pe 6 octombrie vom avea și deschiderea. Va fi un eveniment aparte, un eveniment cu totul deosebit, ceva ce nu s-a mai văzut în Dăișoara“. Însă pentru organizarea evenimentului Florin a avut nevoie și de bani „Tot în mediul online oamenii au văzut că biblioteca are o finalitate și că totul este aranjat, încât s-au mobilizat și au zis că, dacă nu au putut dona cărți,  vor da o sumă de bani, ca noi să facem un eveniment de deschidere. Astfel că avem acum un buget pentru deschiderea bibliotecii. Iar apoi vom organiza aici ateliere cu copiii, ore cu profesorii de la școală. Nu ne-am gândit nicio clipă că oamenii vor reacționa atât de bine și vor dona atât de multe unor oameni necunoscuți. Să doneze cărți, chiar și sprijin financiar pentru deschiderea unui eveniment. Este uimitor să vezi când oameni străini se implică atât de mult pentru un sat atât de mic, cume ste Dăișoara. Am rămas uimit, fără glas!“, ne mai povestește Florin.

daisoara (7)Tinerii din Dăișoara își doresc extrem de mult să obțină titlul de Sat european de tineret, tocmai în urma activităților pe care ei le-au desfășurat la Dăișoara. Mai mult, pe lângă înființarea bibliotecii, tinerii își doresc să dezvolte comunitatea în care trăiesc, atât din punct de vedere civic, cultural, educațional, prin tot felul de proiecte și campanii. Cei cinci tineri speră să se întoarcă cu vești bune acasă și să bucure comunitatea și oamenii care trăiesc acolo.

Acordarea titlului de Sat European de tineret face parte dintr-un proiect pilot derulat la nivel naţional, până la sfârşitul anului viitor, în fiecare sat ce va fi anunțat câștigător urmând să fie organizate diverse acţiuni, în centrul atenţiei fiind tinerii.

(Alina ROMAN)

daisoara (4)

daisoara (9)

daisoara (10)

daisoara (3)

daisoara (12)

daisoara (13)


2
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.