Școala de poveste


Școala de poveste există. Este la Făgăraș. Poate fi și școala cu poveste. Indiferent de cum ne gândim la Liceul Teologic Ortodox ,,Sfântul Constantin Brâncoveanu”, știm de acum că are ceva de poveste în el. Și nu neapărat pentru că de pe băncile lui ies pedagogi sau teologi, ci pentru că infrastructura lui este în sine o poveste.

Această instituție școlară are două corpuri de clădire: cel principal de pe strada Negoiu, unde sunt toate ciclurile de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a; cel secundar de pe strada Nicolae Bălcescu, unde funcționează Grădinița ,,Mateiaș Brâncoveanu.”

Clădirea principală a fost decorată de curând în spiritul unei adevărate povești, așa cum vă spuneam. Directorul Cosmin Moldovan ne invită la etajul I al clădirii, acolo unde cât e holul de lung începe să curgă pe pereți povestea.

,,Am colantat pereții coridorului, care acum ne transpun, dintr-un capăt în altul, într-o poveste de viață. Începem cu acasă, cu locul în care suntem, cu Cetatea Făgăraș. Apoi intrăm în județul Brașov, unde găsim Castelul Bran și Prima Școală Românească. Ajungem apoi să cunoaștem toată România și ne îndreptăm către Europa. De pe continentul nostru ne plimbăm puțin prin toată lumea, studiem Globul pământesc și de acolo avem mai departe Cosmosul”, ne arată directorul în timp ce ne plimbă, în veo 50 de metri, din Făgăraș și până în Univers.

Diverse hărți și obiective turistice împodobesc pereții coridorului, fiecare marcând o etapă a poveștii. Această plimbare simbolică prin lume este similară cu parcursul școlarului, cel care trece prin cicluri succesive de învățământ și explorează, de la puțin spre tot mai mult, din cunoștințele pe care i le oferă școala și viața.

La parterul clădirii, tot pe hol, îl găsim pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, transformat în simbol al Liceului Teologic. Nu lipsesc harta României și medalioane cu misiunea și viziunea instituției de învățământ.

,,În acest an școlar avem acum înregistrați 502 copii. În septembrie am început de la 474 și am ajuns, iată, la 502, după ce am primit cereri de transfer de la alte școli sau de la elevi întorși din străinătate. Aici intră toate formele de învățământ: preșcolar, învățământ primar, învățământ gimanzial și liceu. Etajul cu povestea pe care vi l-am arătat este pentru învățământul primar”, spune directorul Moldovan.

Potrivit directorului, de curând toate clasele au fost dotate cu internet, o utilitate devenită aproape cerință odată cu școala on-line. De asemenea, pe coridoare au fost schimbate toate corpurile de iluminat, iar într-un viitor apropiat urmează să aibă aceeași soartă și sălile de clasă. Eficientizarea iluminatului din sălile de clasă se va face cu ajutrul Primăriei Făgăraș. Acum în săli se folosesc tuburi cu neon, care au un consum mare de energie electrică.

În corpul de clădire de pe strada Bălcescu funcționează Grădinița ,,Mateiaș Brâncoveanu”, cu patru grupe de copii: două grupe mici și două grupe mari.

(Cristina Cornilă)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.