Se lucrează la concesionarea rețelelor de gaz, în Voila


  • Investiții importante în acest an în comuna Voila;
  • Se lucrează la concesionarea rețelelor de gaz din comună;
  • Lucrarea de canalizare din Voivoveni, în linie dreaptă;

Gheorghe Osalciuc, primar comuna Voila

O investiție extrem de importantă la care se lucrează în comuna Voila în această perioadă este concesionarea rețelelor de gaz. În acest moment, doar localitatea Voivodeni are introdusă rețeaua de gaz, însă administrația locală are proiecte de introducere a gazului metan și de concesionare a conductelor de gaz și pentru celelalte sate ale comunei. Instalațiile de gaz au fost realizate acum 27 de ani, dar până astăzi nu au fost concesionate unui furnizor de gaz metan. Mai este foarte puțin timp până când contractul de concesiune se va semna efectiv.

,,În acest moment doar în localitatea Voivodeni avem introdusă rețeaua de gaz. De fapt, aici avem introduse absolut toate utilitățile, mai avem doar puțin de muncă la lucrarea de canalizare. Aici, mai sunt vreo 80 de branșamente de finalizat și o conducă pe o lungime de 1,5 km. Un proiect amplu, pe PNDL2, început în 2020, un proiect care a mers extrem de bine. Din acest motiv, avem speranțe că în 3 luni lucrarea de canalizare să fie realizată. Însă, în ceea ce privește introducerea gazului, doar Voivodeni are gaz metan, însă avem proiecte mari și importante și pentru celelalte sate ale comunei. Astfel, în localitatea Ludișor mai avem de montat un aerisitor și lucrarea e gata de predare, cu probă de presiune valabilă. La Dridif mai avem de montat un jur de 10 aerisitoare, aici proba de presiune este gata, lucrarea e gata și ea de predare. La Sâmbăta de Jos, însă, avem de repetat proba de presiune. Aici avem o scăpare, s-ar putea să fie la un branșament limită de proprietate. Și aici mai avem de montat vreo 15 aerisitoare, apoi și această lucrare e gata de predare”, a declarat primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc.

Instalațiile de gaz sunt realizate de mult timp de autoritățile de la Voila. Pentru acestea, la vremea respectivă, s-au cheltuit atât bani din bulgetul comunei, cât și de la oameni. Însă lucrurile s-au împotmolit la semnarea contractelor de concesiune. UAT-ul nu poate să distribuie sau să furnizeze gaze naturale, așa că este obligat să concesioneze infrastructura de gaz.

,,Dorim să depunem un proiect pe fonduri europene, acesta constă în introducerea de conducte de gaz în Cincșor, dar și în revizie instalație existentă de gaz în Voila. În acest proiect este cuprinsă și dotarea cu contoare inteligente în toate cele trei sate pe care le-am pregătit să le predăm, Sâmbăta de Jos, Dridif și Ludișor. După ce vom preda lucrările pe cele trei sate, vom preda și stațiile de reglare presiune. Dar numai după semnarea actelor de concesionare cu cei de la Distrigaz. Le dăm lor în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. După ce semnăm contractul de concesiune cu Distrigaz, Primăria Voila și Distrigaz-ul vor face o adresă comună către Transgaz Mediaș, care trebuie să preia conducta din magistrală și până la ieșirea din stația de reglare. Acum, însă, ne îndreptăm atenția către proba de presiune de la Sâmbăta de Jos, pe care o efectuăm cu o altă firmă, ce va veni mâine la noi. Dacă timpul ține cu noi, sper ca în cel mult două săptămâni firma să aducă toate instalațiile în punctul de a putea face cere să vină comisia să verifice dacă toate condițiile sunt îndeplinite. Dacă totul va fi în regulă, pregătim deja semnarea actelor de concesionare”, a declarat edilul de la Voila, Gheorghe Osalciuc.

Instalațiile de gaz au fost realizate acum 27 de ani, dar până astăzi nu au fost concesionate unui furnizor de gaz metan.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.