Şefa TNL Făgăraş: ,,Actualii membri ai acestui partid nu au mai fost niciodată în alt partid!”


Salut Făgăraş: Când, cum şi de ce ai aderat la un partid politic?

52836997_303195853718893_1757671140609753088_nMagdalena Cenţiu: Mi-am început activitatea în anul 2012, în timpul campaniei locale, pe vremea aceea în PDL. Pe lânga faptul că rezonam cu principiile democrat-liberale, susțineam cu tărie și candidații de pe lista partidului. Am descoperit în partid un colectiv de oameni frumoși, integri, uniți sub același considerent: să ne implicăm pentru comunitate. Le-am împărtășit viziunea, și eu  având un simț civic foarte dezvoltat.

Salut Făgăraş: Ce înseamnă pentru tine a fi de dreapta?

Magdalena Cenţiu:  Fidela principiilor liberale:  intervenția redusă a statului în economie, birocrație minimă, taxe mici pentru firme, sprijinirea investițiilor, ajutoare sociale reduse, sustinerea drepturilor fundamentale ale fiecărui individ.

Salut Făgăraş: Eşti preşedinta tineretului liberal făgărăşean (TNL). Povesteşte-ne despre organizaţia pe care o conduci!

Magdalena Cenţiu: În prezent avem un număr de aproximativ 40 de tineri, dar suntem în continuă dezvoltare. Sunt tineri valoroși, profesioniști pe domeniile lor de activitate. Am onoarea să am alături de mine în echipa tineri foarte creativi, dezinvolți dar și deosebiți de harnici. Alături de ei, am reușit să dărâmăm mitul conform căruia rolul tinerilor în politică este unul periferic și stau în umbra seniorilor. Noi am demonstrat că suntem o forță care merită să fie ascultată.

De asemenea, punem accent și pe dezvoltarea noastră ca tineri în cadrul unui partid și astfel participăm frecvent la diverse școli politice pe diverse teme, workshopuri, seminarii.

Salut Făgăraş: În general, despre politică se spune că este arta compromisului. Ţi s-a întâmplat să faci compromisuri?

Magdalena Cenţiu: Am făcut anumite compromisuri, însă am avut în vedere să nu îmi încalc principiile morale, de la care nu mă abat, nici de dragul politicii.

Salut Făgăraş: Spune-mi 5 liberali din PNL Făgăraş care nu au mai fost niciodată în alt partid!

Magdalena Cenţiu: Actualii membri, în totalitate, nu au mai fost niciodată în alt partid, exceptând momentul fuziunii dintre cele 2 formațiuni, PNL și PDL. La Făgăraș chiar am mers pe principiul acesta, fără traseism politic.

Salut Făgăraş: Cum se înţeleg tinerii liberali pe de o parte cu preşedintele partidului, Ioan Mareş, pe de altă parte cu deputatul Mara Mareş?

Magdalena Cenţiu: Noi am găsit în dl. președinte Mareș un prieten, de fapt. Avem o relație de comunicare foarte bună, atât cu dânsul, cât și cu întreaga conducere de la Făgăraș. Au înteles că organizația de tineret reprezintă inima unui partid și astfel am reușit să consolidăm o relație bazată pe  comunicare și sprijin reciproc. Mă bucură nespus faptul că suntem ascultați.

La fel pot să spun și despre Mara Mareș, chiar dacă ea se ocupă mai mult de activitatea națională a tineretului liberal, este alături de noi. Apreciem la ea foarte mult faptul că, pe lângă activitatea parlamentară, reusește să își facă timp să se implice şi la organizația locală și la cea județeană. Este un exemplu pentru tinerii care pornesc la drumul politic.

Salut Făgăraş: Ce fel de acţiuni fac tinerii liberali de-a lungul anului? Dă-ne nişte exemple!

Magdalena Cenţiu: Am desfăşurat acțiuni de tot felul: campanii de caritate, de informare pe diverse spețe, campanii ecologice (Parcul Regina Maria, curtea spitalului), campanii educaționale (parteneriat cu diverse instituții pentru cursuri), acțiune de Centenar (Caravana Tricolorul) etc.

Sunt multe activități desfăşurate, iar anul acesta avem un calendar și mai bogat.

Salut Făgăraş: Care e condiţia femeii în politică? La nivel local şi naţional.52446267_251237999118290_1880690372745625600_n

Magdalena Cenţiu: Oricât am încerca să negăm, încă trăim într-o formă de patriarhat, iar politica nu este un domeniu ușor. Ca femeie trebuie să muncești de două ori mai mult ca să răzbești. Și chiar și când muncești, mai apar guri rele cu prejudecăți care pun la îndoială deontologia şi etica femeilor în politică. Nu este  deloc plăcut.

Personal, am avut și eu ghinionul să mă confrunt cu atfel de idei. Nu însă de la colegii de partid, ci de la persoane externe. Însă m-am focusat pe ceea ce aveam de făcut și am mers pe ideea că doar prin muncă continuă pot să reușesc. Sprijinul  vine de la colegii mei de la nivel local, care  mă susțin mereu.

Salut Făgăraş: Ce face preşedinta TNL în viaţa de zi cu zi?

Magdalena Cenţiu: Pe lângul domeniul politic, activez și în sectorul privat. Sunt antreprenoare și, de curând, jurist la un centru care se ocupă cu combaterea discriminării de gen. Iar puținul meu timp îl petrec citind. Este modul în care mă relaxez și mă detașez de probleme. Sunt o fire energică și îmi place să am activitate mereu. Norocul meu este că am o familie deosebită, care mă întelege și mă sprijină în toate ideile mele.

Salut Făgăraş: Dacă mâine n-ar mai exista PNL-ul, te-am mai găsi în politică?

Magdalena Cenţiu: În momentul de față nu există pe scena politică altă formațiune cu care aș rezona, deci nu cred.

Salut Făgăraş: Ce mesaj transmiţi acelor tineri care nu decid să se implice în viaţa politică, dar sunt nemulţumiţi de ceea ce fac politicienii?

Magdalena Cenţiu: Îi îndemn să se implice. Să identifice doctrina cu care rezonează cel mai bine și să se alăture. În spectrul politic este nevoie de revitalizare și doar tinerii pot veni cu suflul acesta. Implicarea politică a tinerilor este cheia dezvoltării unei culturi politice în care individul are încredere în valoarea propriei contribuţiişi a puterii de influenţare a direcţiei în care o organizaţie funcționează. Noi, tinerii, suntem viitorul.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

Curriculum vitae

Educație:

2004- 2008 – Colegiul Național Radu Negru, profil: Matematică – Informatică

2008-2012 – Universitatea Transilvania, Facultatea de Drept

2012-2015 – Universitatea Dimitrie Cantemir –  Facultatea de Finante, banci şi Contabilitate

2017-2018 – Programul de Excelență în Politică- Konrad Adenauer

2018-2019 – Institutul de Diplomație Comercială ,,Nicolae Titulescu”

 

Experiență profesională:

2008-2010  – Gestionar:  SC CELS GRUP SRL

2012-2014 – Broker asigurari:  INTER BROKER

2014- Prezent – Administrator : I.I. Folea Magdalena

2017- Prezent – Consilier Parlamentar Cabinet Deputat Mara Mareș

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.