Muzeul Țării Făgărașului pregătește o expoziție despre femeia care a ridicat broderia la rang de artă în Transilvania. Ea se numește Bethlen Kata, s-a născut la Mureș, dar și-a petrecut a doua parte a vieții la Făgăraș, unde a și murit la o vârstă nu prea înaintată. A fost fata contelui Samuel Bethlen și a trăit între anii 1700 și 1759.
,,Expoziția este dedicată unei femei nobile, Bethlen Kata fiind considerată creatoarea sau cea care a pus bazele primei școli de broderie din Transilvania. Este înmormântată chiar la Făgăraș în cimitirul Bisericii Reformate. Colegii mei au fost acolo și i-au găsit mormântul”, a declarat dr. Elena Băjenaru, managerul Muzeului ,,Valer Literat”.
Titlul expoziției este ,,Bethlen Kata, o viață dedicată culturii și credinței”. Contesa este una dintre personalitățile remarcabile ale culturii transilvănene de la începutul secolului al XVIII-lea. S-a remarcat ca scriitoare de epocă barocă, a fost colecționar de cărți, medic, ctitor de biserici, autoare de rugăciuni și iubitoare de literatură, dar este recunoscută astăzi în special pentru broderiile pe care le-a făcut în locuința ei și în atelierele pe care le avea.
În expoziție vor fi arătate două piese din rochia ei de mireasă. Pe vremuri, doamnele, după ce se căsătoreau, donau rochia de mireasă bisericilor. Rochia ei este din 1722, iar din aceasta s-au făcut două piese distincte pentru Biserica Reformată din Făgăraș: acoperământul pentru masa Domnului și acoperământul pentru amvon.
Vor mai fi aduse alte piese de la Biserica din Hoghiz: o dispoziție dată de ea pentru reglementarea nunților și botezurilor (document original cu semnătura și sigiliul ei), o cană de împărătșanie, o farfurie de argint una de alamă, două fețe de masa brodate care sunt considerate capodopere ale broderiei transilvănene.
Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 23 noiembrie 2024, iar aceasta va rămâne deschisă publicului până la data de 31 martie 2025.
(Cristina Cornilă)
PUBLICITATE