Sunteți de acord ca armata să redevină obligatorie?


Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că ar fi de acord ca armata pentru bărbații români să se reintroducă. Oficialul român este de părere că a trecut perioada armatelor mici, constituite pe bază de voluntariat și este nevoie ca serviciul militar să fie executat de bărbații și tinerii din România. Totodată, Nicolae Ciucă solicită și o prezenţă NATO mai bună, menționând că Rusia ar fi de vină că se folosește de războiul din Ucraina pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a pus România pe jar în ultimul an. În cadrul conferinței Black Sea and Balkans Forum, premierul Nicolae Ciucă a declarat că vremea armatelor mici a luat sfârșit şi trebuie să se revină la armate de masă.

Înainte de anul 1990, România avea o armată de peste 300.000 de militari. Începând din anul 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, iar în momentul de față numărul militarilor este sub 70.000, potrivit Monitorul Apărării.

Nicolae Ciucă a menționat că industria de apărare a devenit industrie de război, iar armatele de profesionişti revin la cele de masă.

„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”, a declarat Nicolae Ciucă.

 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.