Vechi de peste 100 de ani, un viaduct din Șinca Nouă a devenit obiectiv turistic


 

Puțină lume știe că în județul Brașov există un viaduct mai vechi de 100 de ani. Însă cei care au aflat despre acesta și-au propus să îl și viziteze, așa că, dacă ajungeți acolo, să nu fiți surprinși că în mijlocul unui câmp verde ce pare interminabil veți da peste alți turiști ca și voi.

Viaductul Podul Ilii de la Șinca Nouă este primul din România, făcut pentru o cale ferată, din beton armat.

A fost construit în doar 2 ani, între 1906 și 1908, pentru a deservi linia ferată între Brașov și Făgăraș. În zilele noastre și cu tehnologia actuală, podul rutier de peste Olt de la Voila, de exemplu, necesită mult mai mult timp pentru a deveni realitate.

În 1908, înainte deci de Primul Război Mondial, constructorii au dat în folosință un viaduct spectaculos, în Munții Perșani, care pare rezistent și astăzi. Oamenii din sat încă îl folosesc să meargă la câmp și îl traversează și cu utilajele agricole.

Din anii ’40, viaductul de 167 de metri lungime nu a mai fost folosit de trenuri.

Primăvara, după ce dă vegetația, aceasta acoperă parțial viaductul, iar arcul său nu este atât de vizibil, ca în alte anotimpuri.

Pe sub viaduct trece un pârâiaș, iar de pe el se văd niște priveliști care te lasă fără cuvinte.

De regulă, sâmbăta și duminica veți întâlni turiști pe viaductul Podul Ilii. ,,Noi suntem din județul Argeș. Suntem cazați în zonă, am venit să vedem mai multe obiective de pe aici, printre care și Mânăstirea Rupestră de la Șinca Veche. Știam de viaduct de acasă, nu știam însă dacă apucăm să îl vedem în tura aceasta, dar iată că am reușit. A trebuit să îl căutăm un pic, dar merită”, a spus un bărbat care se afla împreună cu familia pe viaduct și admira panorama.

Se poate ajunge cu mașina foarte aproape de el, iar o mică porțiune de drum de țară o parcurgeți pe jos. Dacă vreți să mergeți puțin mai mult pe jos, mai ales că zona este foarte frumoasă și este o adevărată sursă de aer curat, puteți lăsa lăsa mașina în mica parcare formată la ultimul indicator spre viaduct. Vă veți da seama că este ultimul, pentru că în apropiere are un pârâiaș.

Iar, dacă tot ați ajuns până la viaductul Podul Ilii, în apropiere ar mai fi de văzut Mânăstirea Tututor Sfinților Români” și Biserica de Lemn din Deal.

 

(Cristina Cornilă)

Biserica de Lemn din Deal – Șinca Nouă

 

Mânăstirea Tuturor Sfinților Români – Șinca Nouă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.