Taxa de salubritate aprobată în 2022, ilegală! Ce trebuie să știe făgărășenii


  • Prin hotărârea nr. 334/2023 Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea de Consiliu Local nr. 88/16.03.2022 privind stabilirea taxei de salubritate pe anul 2022.
  • Administrația locală spune că făgărășeni vor primi compensări la taxa de salubritate, însă, până atunci, se va îndrepta împotriva acelor consilieri care au blocat posibilitatea de a asigura finanțare firmei de salubritate

foto: Salut Făgăraș

O hotărâre de a anula o hotărâre de Consiliu Local a fost dată zilele trecute de Tribunalul Brașov. Este vorba despre anularea Hotărârii nr. 88/2022 adoptată de Consiliul Local Făgăraș, în care se specifică cuantumul taxei de salubritate pentru anul 2022. Hotărârea a fost adoptată în 16 martie 2022 de către aleșii locali, iar în ea era specificată ca taxa să fie achitată de făgărășeni retroactiv, începând cu luna ianuarie 2022, nu de la data adoptării ei, martie 2022. Astfel, 10 consilieri locali, noua majoritate formată, a atacat hotărârea la Instituția Prefectului, care, la rndul ei, a atacat în instanță HCL 88.

Primarul Gheorghe Sucaciu spune că făgărășenii vor primi compensări la taxa de salubritate, însă, până atunci, se va îndrepta împotriva acelor consilieri care au blocat posibilitatea de a asigura finanțare firmei de salubritate.

,,După ce hotărârea definitivă ne va fi comunicată, noi o vom pune în practică și vom chema în garanție acei consilieri care au blocat procedura. Pentru că noi avem toate documentele, prin care le-am solicitat să rezolve acea situație, Salcoo fiind firma Consiliului local, cu acționar unic Consiliul Local. Așadar, Consiliul Local este responsabil pentru societate, iar noi, ca și primărie, suntem responsabili să oferim serviciile pe care Salco trebuie să le presteze. Noi ne-am făcut treaba, am găsit atunci variante ca Salco să presteze serviciile, anume de ridicare a deșeurilor municipale. Consililierii sunt obligați să ofer Salco finanțarea pentru aceste servicii. În speță, consilierii local PNL au blocat această procedură, iar ei vor fi chemați în garanție, în punerea acestei hotărâri judecătorești în aplicare. Ce înseamnă chemarea în garanție? A plăti personal pentru acest prejudiciu adus bugetului local. Au blocat și se dovedește și prin reclamația făcută de consilieri vizavi de acel act administrativ, intenția lor de a falimenta firma și de avea alte intenții și de alăsa cetățenii cu gunoiul la poartă. Noi avem toate dovezile, corespondența pe care am avut-o cu dânșii, le-am solicitat în ședințele de Consiliu Local să rezolve această problemă. Documentele care trebuiau puse la dosar, trebuiau să vină  de la firma Consiliului Local, adică Salco, deci tot de la consilieri. Consilierii intenționat au blocat și au încercat să lase făgărășenii cu gunoiul la poartă”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Ce trebuie să știe făgărășenii

După anularea definitivă a Hotărârii nr. 88/2022, Primăria Făgăraș se va îndrepta împotriva acelor consilieri care au prejudiciat bugetul local de suma de 12 miliarde de lei vechi. Iar făgărășenii care au plătit taxa de 19 lei/persoană/lună în 2022 vor primi, în decursul următorilor ani, o compensare a taxei.

,,După ce se va finaliza procesul de recuperare a sumelor, pentru că va exista un proces, noi trebuie să dăm în judecată Salco și îi vom chema pe acei consilieri în garanție, cetățenii vor primi sau vor avea compensări ale sumelor pe acest serviciu”, a mai spus primarul Sucaciu.

Consilierii USR spun, într-un mesaj postat pe facebook, că ,,prin hotărârea nr. 334/2023 Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea de Consiliu Local nr. 88/16.03.2022 privind stabilirea taxei de salubritate pe anul 2022.Fiind anulată total, nu doar articolele care prevedeau retroactivitatea, asta înseamnă că proiectul care stătea la baza HCL-ului nu îndeplinea toate condițiile legale, deși el a fost semnat de legalitate de înlocuitoarea secretarului Primăriei Făgăraș”.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.