TVR filmează de câteva zile în zonă. Vezi de ce a fost astăzi zarvă mare la Cincu


Astăzi sătenii din Cincu s-au trezit actori într-un film. Pe parcursul întregii zile o echipă a Televiziunii Române s-a aflat în mijlocul comunităţii pentru a surprinde viaţa şi obiceiurile localnicilor. Cea mai renumită dintre tradiţiile cincane, cea a lolelor, reluată de câţiva ani în sat, a fost reconstituită în curtea Bisericii fortificate. Localnicii s-au îmbrăcat în lole, şi-au pus măştile colorate pe faţă şi au început să pocnească din biciuri, să scuture talăngi şi clopoţei şi să facă întregul ritual al acestei tradiţii pentru ca TVR să-l poată difuza pentru întreaga ţară.

De câteva zile în Ţara Făgăraşului a poposit echipa de la Exclusiv în România, emisiunea în care îi puteţi vedea pe Cristian Tabără şi Daniel Georgescu.

Jurnaliştii au filmat joi la Cincu, la atelierul lui Uwe Constantin Boghian, acolo unde acesta face obiecte tradiţionale săseşti din piele şi celebrele măşti pentru lole.

Vineri au filmat într-o pădure din zona Făgăraşului, acolo unde au căutat trufe negre împreună cu Ioan Puşchi, cel mai renumit dintre trufarii din această parte a ţării.

Au filmat apoi astăzi (sâmbătă) la Biserica Evanghelică din Cincu, unde gazdă le-a fost administratorul lăcaşului de cult, Brighitte Boghian. Tot astăzi, înspre după-amiază, a fost reconstiuit obiceiul lolelor, iar sătenii au devenit actori, în timp ce localnicii de pe străzi se întrebau miraţi ce se întâmplă. Ştiau că fuga lolelor are loc de regulă la începutul anului, nu în noiembrie.

Duminică se vor face filmări la Cetatea Feldioara, recent redeschisă turiştilor, după ce o vreme mai îndelungată a fost în reabilitare.

Luni, echipa emisiunii Exclusiv în România va fi filma din nou la Cincu, de data aceasta la Crucea Nord Cincu, unde ghid le va fi Constantin Boghian. Monumentul se află în perimetrul zonei de instrucţie şi a fost ridicat ca o mărturie a bătăliei purtate aici în 1916 între armata română şi cea germană şi soldată cu un număr mare de morţi.

Acest episod din emisunea Exclusiv în România va fi difuzat la TVR în luna decembrie.

(Cristina Cornilă)

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.