O mânăstire închinată Sfântului Ilie a existat în pădurea satului Veneția de Sus. Atestată în anul 1372, acest lăcaș de cult putea fi găsit de cei care parcurgeau drumul de la Veneția de Sus înspre Dealul Perșaniului, în apropiere de Vârful Gârbova al Munților Perșani.
,,Mânăstirea a fost distrusă de Generalul Bukow, la ordinul Împărătăsei Maria Tereza, în anul 1762, laolaltă cu multe alte mânăstiri și biserici ortodoxe din Ardeal. Avem și două nume de călugări de atunci, călugărul Matei și călugărul Ioanichie. Anul acesta s-au împlinit 650 de ani de atestare documentară a lăcașului de cult. Oamenii mai în vârstă spun că pe vremuri au venit și au mai săpat pe locul în care a fost mânăstirea și au găsit dovezi ale existenței ei, ca de exemplu picturi pe piatră. Se știe că era o mânăstire înconjurată de chili ale călugărilor. Locul este la 10 kilometri de Veneția de Sus”, a explicat preotul Olimpiu Fleșariu, preot paroh în Veneția de Jos.
Comunitățile din Veneția de Jos și Veneția de Sus s-au unit și au făcut un altar în apropierea fostei mânăstiri. În fiecare an, de Sfântul Ilie, la locul mânăstirii se ținea o slujbă, iar anul acesta este primul în care liturghia s-a făcut în altar. În ultima săptămână eforturile s-au intensificat pentru finalizarea lucrărilor la altar, lucrări la care a contribuit și administrația publică din comuna Părău, astfel că acesta a putut fi inaugurat miercuri, 20 iulie 2022, în zi de sărbătoare și zi de hram a fostului lăcaș de cult.
La slujba oficiată în altar au participat preotul Olimpiu Fleșariu de la Veneția de Jos, preotul Laurențiu Oană de la Veneția de Sus și preotul Emanuel Lucian Stupu de la Comăna de Jos.
(Cristina Cornilă)