- Un nou împrumut, în valoare de 20 de milioane de lei, a fost aprobat, la ședința extraordinară de Consiliu Local de luni, 13 mai.
- Potrivit proiectului de hotărâre, contractarea împrumutului se face pentru continuarea mai multor proiecte cu finanțare europeană.
Zece din cei 16 consilieri prezenți luni la ședința extraordinară a ședinței de Consiliu Local au votat pentru contractarea unui nou împrumut, în valoare de 20 de milioane de lei, acordat de către stat, pentru continuarea lucrărilor.
Edilul Gheorghe Sucaciu a explicat, în ședința de Consiliu, că aceste împrumuturi sunt un sprijin pentru continuarea proiectelor finanțate din fonduri europene, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.
,,Este o procedură, pe care Ordonanța nr. 35 ne-o conferă, acele proiecte nefinalizate trec de pe un exercițiu financiar pe altul. Guvernul a găsit această modalitate, ca noi să continuăm aceste proiecte, dându-ne bani din Trezoreria statului, sub formă de împrumut. Doar așa legal pot face lucrul acesta. La ședința de Consiliu, USR – PNL, așa cum ne-am obișnuit, de fapt, în ultimii 4 ani, au votat împotrivă. Dar, majoritatea a decis, iar lucrările vor continua”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.
Acest împrumut este al treilea pe care municipalitatea îl contractează în ultimele luni. Iar edilul spune că probabil nu va fi nici ultimul. După ce proiectele vor trece dintr-un exercițiu financiar pe altul, banii, care vor veni de la UE, vor fi înapoiați Trezoreriei Statului, a spus edilul. De asemenea, Sucaciu a mai spus că Făgărașul nu este singurul oraș din țară care a decurs la această metodă. Și alte municipii, precum Timișoara, Brașov, Iași, au contractat, de asemenea, împrumuturi de la stat pentru a finaliza proiectele cu finanțare europeană.
,,Probabil vor mai fi și alte împrumuturipe parcursul acestui an. Guvernul, până când își perfectează toată această procedură de a trece finalizarea proiectelor de pe un exercițiu pe celălalt, trebuie să finanțeze proiecte. Și atunci asta e modalitatea. După ce se intră pe un alt exercițiu financiar, noi luăm banii și îi dăm înapoi Trezoreriei statului. Nu suntem singura primărie din țară care a decurs la această modalitate, sunt foarte multe primării în această situație, de a urma această procedură. În top 10 ale primăriilor care accesează aceste credite sunt Timișoara, Brașov, Iași, Caraș – Severin, toate orașele care au accesat proiecte în România”, a mai adăugat edilul.
Acesta a amintit și de lucrările neconforme, inclusiv lucrările de la Parcul Regina Maria. Și, de asemenea, a declarat că lucrările de asfaltare ale străzilor Doamna Stanca și Libertății vor demara în perioada următoare.
,,Acele lucrări care nu sunt conforme, noi le solicităm, prin dirigintele de șantier, ca ele să fie refăcute.Noi nu semnăm situația de lcurări, nu plătim până când lucrările nu sunt făcute conform cerințelor noastre. Străzile Doamna Stanca și Libertății au avut câteva probleme din punct de vedere al proiectării, constructorul s-a apucat de lucrare, ulterior nu a mai dorit să o facă, probabil subcontractantul nu le mai dădea garanție. Dar am înțeles că au găsit soluțiile necesare și se vor apuca de modernizare”.
Astfel, contractarea împrumutului de 20 de milioane de lei se face pentru următoarele proiecte:
- Modernizarea și pietonizarea zonei centrale,
- Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrate în zona centrală a municipiului,
- Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrate în zona industrială a municipiului,
- Creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din Făgăraș,
- Modernizarea Școlii Gimnaziale nr 7și a Rețelei de străzi urbane,
- Integrare socială prin dezvoltarea activităților cultural educative și recreative.
Detalii despre proiect – CLICK AICI
(Alina ROMAN)