Un sat de lângă Făgăraș este promovat de revista Cosmopolitan


Site-ul ediției americane a revistei Cosmopolitan a alcătuit o listă cu 22 de destinații turistice din întreaga lume care merită să fie văzute pe parcursul unui an sabatic. Printre aceste destinații figurează și un sat medieval din țara noastră.

 

Pe lista realizată de editorii de la Cosmopolitan se află și un obiectiv turistic din România: satul Biertan din județul Sibiu, unde se află o biserică fortificată celebră. Biertanul se află la 70 de kilomeri de Făgăraș.

„Biertan seamănă cu un orășel dintr-un film Disney, însă, dacă vrei să cauți și alte scene care să pară desprinse din cărțile de povești, vizitează biserica fortificată din localitate, care este incredibil de frumoasă”, scriu editorii revistei.

Site-ul revistei Cosmopolitan are peste 30 de milioane de vizitatori pe lună.

Pe listă se mai află obiective turistice precum cascada Angel din Venezuela, câmpurile cu lavandă din Provența (Franța), Insulele Seychelles, Parcul Național Zhangjiajie (China), stâncile „Cei 12 Apostoli” (Australia), Cinque Terre (Italia), Insulele Phi Phi (Thailanda), Salar de Uyuni (Bolivia), Palau (Micronezia), Santorini (Grecia), Burj Khalifa, Dubai sau Insula Bora Bora.

 

De ce este interesant Biertanul

Localitatea Biertan este atestată documentar din 1283, iar din anul 1397 Biertanul este atestat ca cetate.

Satul Biertan este destul de mare, are 2.000 de locuitori, majoritatea români. Pe vremuri au fost mai mulţi saşi, dar, odată cu prăbuşirea comunismului, numărul saşilor care părăseau Biertanul cu destinaţia Germania a fost în continuă creştere.

Dacă în anul 1977 locuiau în Biertan 1.613 saşi, în anul 1992 Biertanul număra doar 280 locuitori saşi, iar astăzi mai are doar câteva zeci.

Centrul său a fost inclus el în patrimoniul UNESCO, în acelaşi an cu fortificația.

Biertanul este renumit pentru temnița matrimonială care funcționa în cetate vreme de 300 de ani. Aici ajungeau soții care nu se înțelegeau. Stăteau împreună două săptămâni într-o cameră mică, având un singur pat, o singură masă, mâncau din aceeași farfurie cu același tacâm. Până la urmă se împăcau.

Un alt obicei ce s-a practicat pe vremuri în acest sat, pe lângă închisoarea pentru soţi, demonstrează eficacitatea metehnelor sătenilor din Biertan, din secolele trecute. La capătul de sus al scării, lângă biserică se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica erau aşezaţi cei ce făceau rele în cursul săptămânii spre a fi văzuţi de întreaga comunitate. Era un mijloc eficient de a-i educa şi integra în colectivitatea aşezării.

 

(Cristina Cornilă)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.