Un semn care arată la ce altitudine era Făgăraşul acum peste un secol. Nu ştie nimeni de el, deşi se află în Gară la vedere


Puţină lume ştie că în Gara din Făgăraş există un semn care datează de la începutul secolului al XX-lea şi care avea rolul să marcheze altitudinea la care se afla Făgăraşul la vremea aceea.

,,Acest semn nu iese în evidenţă prea tare, aşa că nu multă lume ştie de existenţa lui. Mie mi-a povestit domnul Cornel Comici, cel care face fotografii cu Făgăraşul, iar eu am venit şi l-am căutat. Era acoperit de verdeaţă şi în primă fază nu l-am văzut. Este undeva pe faţada clădirii gării vechi, în partea de jos, şi arată că Făgăraşul avea o altitudine de 716 metri faţă de nivelul mării. Nu ştiu dacă mai reflectă astăzi realitatea”, a explicat Alexandru Boieriu, făgărăşeanul care ne-a însoţit la faţa locului şi ne-a arătat semnul.

Semnul este imprimat pe o bucată de fier prinsă încă din construcţie în zidul vechii gări. Se află în partea dreaptă a clădirii, dacă o priviţi aşezaţi cu spatele către liniiile de tren. Iar, dacă nu recunoaşteţi care este clădirea, o veţi găsi în felul următor: ieşiţi din gara nouă înspre peroane şi întoarceţi-vă cu spatele către liniile de tren. Prima clădire pe care o veţi vedea pe stânga faţă de cea a actualei gări este vechea gară a Făgăraşului.

În anul 1908 a fost inaugurat traseul de tren între Făgăraş şi Braşov şi tot din perioada aceea datează şi clădirea vechii gări. Constructorii au inclus această inserţie metalică în ziduri ca să marcheze altitudinea oraşului, însă aceasta nu mai corespunde în zilele noastre. Fie sistemul de măsurare a altitudinii era diferit în perioada respectivă, întrucât, în momentul construirii gării şi a căii ferate, Transilvania se afla în Imperiul Austro-Ungar, fie a urcat nivelul mării suficient de tare ca să nu mai corespundă calculele.

În momentul de faţă, Făgăraşul are o altitudine de aproximativ 450 de metri, fiind socotit un oraş de deal. Este situat cumva pe la jumătatea listei cu altitudini din ţara noastră. Localităţile cu cel mai jos nivel din România sunt Călăraşi, Brăila, Constanţa, Giurgiu, Tulcea. Printre localităţile cu cea mai mare altitudine regăsim Braşovul, Miercurea Ciuc şi Sfântul Gheorghe.

În ţara noastră, ,,nivelul zero” sau ,,cota zero” este o referinţă care se foloseşte în raport cu înălţimea mijlocie a Mării Negre. Măsurătorile din ultimii 150 de ani au arătat în evoluţia nivelului Mării Negre că aceasta crescut constant. În general cercetătorii au arătat că nivelul tuturor mărilor şi oceanelor lumii creşte. Numai în ultimele trei decenii, de pildă, datele satelitare de la NASA au indicat o creștere de 10 cm a Oceanului Planetar.

(Cristina Cornilă)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.