Unde găsim bujorei de munte în aceste zile


Căldura de afară ne îmbie la drumeţii prin locuri umbroase, cu susur de apă curgătoare şi foşnet de copaci în bătaia vântului. Mulţi dintre noi ne gândim la o escapadă pe munte, fie de o zi, fie de un weekend. Cei care aleg în aceste zile să urce pe crestele Făgăraşilor se vor trezi în golul alpin înconjuraţi de peisaje de poveste, roz şi frumos mirositoare. Sunt ultimele zile din sezonul bujoreilor de munte, care anul acesta s-au făcut din plin.bujorei de munte

,,Pe toate văile din Ţara Făgăraşului se fac mult îndrăgiţii bujorei de munte, dar cele mai accesibile locuri sunt Sâmbăta, Dejani şi Berivoi. La Sâmbăta drumul se poate face cu maşina până la microhidrocentrală, iar de acolo mai sunt 40 de minute de mers pe jos până la cabană. De la cabană şi până la văile cu bujorei mai este de mers cam încă 20-30 de minute. La Berivoi, pe Vârful Berevoiescu este o muchie întreagă cu bujorei, iar accesul se poate face pe patru roţi până în apropiere. La Dejani se găsesc bujorei pe partea către Vârful Bătrâna. Aici drumul s-a stricat de când cu construcţia microhidrocentralei şi nu se mai poate ajunge cu maşina până la canton. De acolo ar mai fi de mers cam o jumătate de oră până la flori”, a explicat Nicolae Mercurean, preşedintele Transmont Făgăraş.

Potrivit sursei citate, acestea sunt ultimele zile ale bujoreilor de munte. În timpul anului, sezonul lor, care este întotdeauna în luna iunie, ţine între 2-3 zile şi 2-3 săptămâni, în funcţie de condiţiile meteo.

Bujorelul este o specie protejată şi culegătorii sunt sfătuiţi să rupă doar florile roz, nu întreaga plantă.  Planta crește foarte greu, ramurile deteriorate de cele mai multe ori mor sau se regenerează cu greutate. Tufele de pe crestele Carpaților au vârste de 30-40 de ani, timp în care abia ating înălțimea maximă.

Nicolae Mercurean spune că, pe lângă obişnuitul ceai aromat de bujorei, florile s-au mai folosit de-a lungul timpului la prepararea rachiului, vinului şi gemului.

 

Vipere pe Muchia Drăguşului

Mersul după bujorei poate fi o adevărată aventură, nu numai prin prisma faptului că aceştia cresc la altitudini mari şi în afara traseelor marcate, dar şi din pricina viperelor şi căpuşelor.

Nicolae Mercurean, preşedinte Transmont Făgăraş

Nicolae Mercurean, preşedinte Transmont Făgăraş

,,Mare atenţie la vipere în aceste zile! De curând, o persoană era să calce o viperă la coborâre de pe Muchia Drăguşului. Anul acesta au fost semnalate mai multe vipere pe traseele montane din zona noastră. În munţii noştri sunt două feluri de vipere – una neagră, alta maro – şi amândouă sunt veninoase. Vipera nu trebuie deranjată. Ea hibernează iarna şi iese la soare când dă căldura. Dacă nu e deranjată, nu atacă, ea practic se apără. De aceea sunt recomandate beţele de trekking, căci acestea fac zgomot şi vibrează, iar viperele fug din calea omului înainte ca el să dea pasul spre locul în care se află. În caz de muşcătură, victima nu trebuie să se agite, pentru că îşi pune sângele în mişcare şi odată cu el şi veninul care i-a intrat în corp. Indicat este să stea întinsă la orizontală şi să sune cât mai repede la 112. Dacă are posibilitatea să se îndrepte spre un loc de unde poate primi ajutor, să se deplaseze încet”, spune Nicolae Mercurean.

Pe lângă vipere, turiştii mai sunt sfătuiţi să fie atenţi la căpuşe şi la fâşiile de zăpadă. ,,Indicat ar fi să nu se abată prea mult de la traseele marcate. Pe lângă vipere şi căpuşe, limbile de zăpadă sunt deosebit de periculoase în această perioadă şi nu puţine au fost cazurile cu răniţi pe munte în aceste zile tocmai că au alunecat. De asemenea, îndepărtarea de la traseul marcat  îl poate prinde pe turist în loc deschis, fără posibilitatea de a se adăposti în caz de furtună. O furtună apare în 10 minute pe munte şi dispare tot la fel de repede, practic nici nu ai timp să cauţi adăpost, a precizat preşedintele Transmont.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.