Vadul are apă puțină și sărată. Primarul Cristinel Paltin: Vom duce apă de la Șercaia!


Vadul este cel de-al treilea şi ultimul sat din comuna Şercaia în care s-a lucrat la introducerea alimentării cu apă potabilă. Acest lucru s-a întâmplat deja în Şercaia şi Hălmeag.

Vad

La Vad autorităţile locale au avut, însă, o mare surpriză să constate că în subsolul localităţii nu sunt suficiente izvoare pentru extracţia apei. În plus, apa este și sărată, iar costurile desalinizării sunt foarte mari.

,,Am făcut două foraje acolo unde ştiam că există câteva izvoare, la ieșirea din Vad spre Poiana Narciselor. Cele două foraje au fost făcute la circa 300 de metri distanță între ele. Din păcate, cantitatea de apă este insuficientă. Măsurătorile au indicat că putem extrage de acolo 0,03 litri pe secundă, ceea nu corespunde pentru alimentarea întregului sat. Cantitatea este infima. Mai mult, apa este sărată”, a precizat primarul Cristinel Paltin.

primar Cristinel Paltin

Soluţia este aducerea apei din Şercaia: ,,o să mai facem un foraj în Şercaia şi o să ducem de aici apa până la Vad prin conducte. Vorbim de o distanţă de circa 4 km de conducte. Forajul va fi făcut în apropierea locului de unde extragem și apa pentru satul Șercaia. A trebuit să schimbăm soluția proiectului și să modificăm toate avizele, ceea ce ne-a ținut o vreme pe loc. Acum suntem cu documentația depusă la Alba Iulia spre a primi aprobare la schimbarea de soluție. Trebuie să ne încadrăm în aceleași costuri pe care le-am avut de la bun început în proiect”, a mai spus edilul.

Pentru sistemul de alimentare cu apă potabilă şi cel de canalizare de la Vad, Primăria Şercaia a obţinut fonduri prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

9 firme s-au ,,luptat” anul trecut să ia această lucrare, câştigătoarea licitaţiei fiind o societate din Braşov. Potrivit lui Cristinel Paltin, firma din Brașov a executat cam 80% din toată lucrarea, mai trebuie introduse conductele doar pe strada Principală și adusă apa de la Șercaia.

Investiţia este de circa 1,5 milioane de euro.

(Cristina Cornilă)

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.