Făgărășenii sunt invitați să vină cu idei de proiecte, pe care să le finanțeze Primăria Făgăraș, pe domeniul public al municipalității. Proiectele pot fi depuse între 28 iunie și 23 iulie, urmând să fie analizate de o comisie în intervalul 26 iulie – 20 august și votate de populație între 23 august și 4 septembrie.
Realizarea efectivă a proiectelor votate va începe după data de 1 octombrie.
Bugetarea participativă este de fapt o implicare a cetățenilor din Făgăraș în stabilirea modului de cheltuire a unei părți din bugetul local.
Făgărășenii identifică micile probleme ale comunității și vin cu soluții de rezolvare sub formă de proiecte. Proiectele trec mai întâi prin evaluarea unei comisii special desemnate în acest sens, iar după validare vor fi supuse votului cetățenilor. Cele mai votate proiecte vor fi imprementate de către Primărie.
Este deja al treilea an când la nivelul Făgărașului se practică bugetarea participativă.
Ideile de proiecte pot fi înscrise pe site-ul www.bp.primaria-fagaras.ro. Cetățenii pot beneficia de asistență din partea Primăriei pentru crearea contului și depunerea proiectelor.
Valoarea maximă ce poate fi alocată unui proiect, din bugetul local, este de 71.550 lei, echivalentul a 15.000 euro. Proiectele care depășesc valoarea de 71.550 lei pot fi declarate eligibile, cu condiția ca inițiatorii proiectelor respective să se angajeze să contribuie cu diferența până la valoarea totală a investiției, sub forma unei sponsorizări.
Fiecare făgărășean poate depune maxim o propunere, pentru fiecare din cele 5 domenii în care trebuie să se încadreze proiectele.
Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:
• Alei, trotuare şi zone pietonale.
• Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei.
• Spații verzi, locuri de joacă și amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.).
• Infrastructură educațională, culturală și de sănătate.
• Oraşul digital.
În anii trecuți au fost votate și realizate proiecte de genul: teren de baschet în aer liber, spațiu de joacă la creșa Mămăruța, realizarea unui racord de acces între Șoseaua Combinatului și strada Belvedere, reconstrucția scărilor de la BIG, o aplicație digitală pentru Făgăraș, amenajarea unui spațiu la Școala Ovidiu Densușianu, rasteluri pentru biciclete îm oraș, amenajarea unei părți din curtea Colegiului Radu Negru etc.