Vezi cum afectează frigul stupinele din Ţara Făgăraşului!


stupinaValul de frig înregistrat în ultimele zile afectează dezvoltarea familiilor de albine. La această oră, acestea au deja puiet. Puietul ar fi trebuit hrănit cu polen.

Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţul Braşov numără circa 750 de apicultori. Cam jumătate dintre aceştia provin din zona Ţării Făgăraşului. Zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri au fost extrem de friguroase în zona noastră. Media temperaturilor din ultima perioadă a coborât foarte tare din cauza ultimelor zile şi acest lucru ar putea afecta activitatea şi dezvoltarea albinelor.

,,La această oră au deja puiet. Ca să hrănească puietul, ar fi trebuit să găsească deja polen, fie la alun (primul care înfloreşte la sfârşitul lui februarie), fie la arin, fie la podbal. De asemnenea, pe lângă dezvoltarea greoaie a familiilor de albine, mai putem vorbi şi de consumul crescut de mâncare, care se înregistrează pentru ca ele să poată mări temperatura în stup la 35 de grade. Dacă ajung să îşi epuizeze rezervele de miere, pot muri, a declarat col. (r) Alexandru Mazilu, preşediuntele Cercului Apicol de la Făgăraş.

Alexandru Mazilu, preşedintele Cercului Apicol Făgăraş

Alexandru Mazilu, preşedintele Cercului Apicol Făgăraş

Col. Mazilu spune, însă, că în zona Făgăraşului o rată mare a mortalităţii albinelor s-a înegistrat nu acum, ci în toamna anului trecut.

,,Au murit pe capete din cauza viespilor. Sunt ani în care numărul viespilor este foarte numeros şi atacă familile de albine, dar nu ca să le omoare, ci ca să le fure mâncarea. Albinele au murit practic de foame”, explică acesta.

La nivel naţional, a fost afectat de ger un procent de cel mult 20% dinntre stupine. Ioan Fetea, Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România susţine că 80% – 85% dintre stupine nu au fost afectate de gerul din această primăvară, însă sunt şi zone unde puietul a fost compromis, respectiv în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Suceava.

Rapiţa a fost compromisă partial din cauza frigului, iar acest lucru va afecta în mod categoric şi producţia de miere de rapiţă din acest an.

În judeţul nostru funcţionează Asociaţia Crescătorilor de Albine, din care fac parte două cercri apicole: unul la Făgăraş, unul la Rupea. În Ţara Făgăraşului există peste 300 de apicultori.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.