Am intrat în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Anul acesta este un post lung.


Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel durează până pe 29 iunie, când sunt sărbătoriți cei doi mari sfinți. Din cele patru posturi de peste an, acesta este singurul cu zi de începere și durată variabile, depinzând de data la care prăznuim Sfintele Paști și Rusaliile. Petru si Pavel

Postul începe de obicei lunea, după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii.

Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfinților să fie după 29 iunie şi Postul Sfinţilor Petru şi Pavel să se desfiinţeze. Aşa s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Învierea a fost prăznuită pe 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se ţină trei zile dinaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli.

Anul acesta, însă, postul este lung. Începe azi, 4 iunie, şi se termină pe 28 iunie.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sânpetrului. El a fost instituit în cinstea Sfinților Apostoli ca o imitare a vieții lor deosebite și a pregătirii pe care ei o făceau înainte de a începe o lucrare aparte. Pe parcursul timpului, postul a fost numit și postul Cincizecimii pentru că este foarte apropiat de Praznicul Cincizecimii (Rusalii).

În Făgăraş, lăcaşul de cult de la Gară poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Mai există la Şinca Veche o biserică purtând acest hram.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.