Apicultura: Întâlnirea de la început de an a stuparilor din Țara Făgărașului


Apicultorii din Țara Făgărașului s-au întâlnit joi, 13 februarie, la Fundația Culturală „Negru Vodă“ și au discutat despre concluziile anului apicol 2019, dar și despre eventualele măsuri pentru reducerea pierderilor familiilor de albine.

În toamna anului trecut au murit sute de familii de albine. Principala cauză este proliferarea păduchelui ,,varoa destructor” care, din cauza tratamentelor neficiente și timpului favorabil dezvoltării sale, a infestat foarte mulți stupi din Țara Făgărașului. Apicultorii din Țara Făgărașului s-au întâlnit zilele trecute pentru a discuta despre eventualele măsuri pentru reducerea pierderilor familiilor de albine.

Joi, 13 februarie, de la ora 16,00  s-a desfășurat ședința Cercului Apicol Făgăraș în sala din incinta Fundației Culturale Negru Vodă. La activitate au participat un număr de 60 de apicultori din Țara Făgărașului, iar din partea Organizației Județene au participat președintele și directorul acesteia, domnii Benedek Attila și  Roca Cornel. În cadrul discuțiilor s-au prezentat concluzii și învățăminte din anul apicol 2018-2019 și s-a făcut un schimb util de informații și măsuri pentru reducerea pierderilor de familii de albine, ținând cont de faptul că în toamna anului trecut au murit sute de asemenea familii – pierderi foarte mari față de anii precedenți. Dintre factorii și cauzele enumerate, pe primul loc se situează proliferarea păduchelui ,,varoa destructor” care, din cauza tratamentelor neeficiente și timpului favorabil dezvoltării sale, a infestat foarte mulți stupi, determinând părăsirea în masă a lăzilor, stupii rămânând cu rame cu miere, dar practic fără albine. Un eveniment fără precedent până în acest an în Țara Făgărașului. De asemenea s-a discutat despre rolul nefast al neonicotinoidelor, insecticide de 7000 de ori mai otrăvitoare decât DDT- ul clasic, interzise în UE, care, în cei 6 ani de discuții și derogări oficiale au omorât milioane de albine și care au fost în sfârșit interzise începând cu anul acesta și în agricultura românească“, a declarat președintele Cercului Apicol Făgăraș, Alexandru Mazilu.

Foto: Alexandru MaziluLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.