Pentru că avem multe de spus!

.

Artist amigurumi – Elena Moglan


 10256571_435833186583286_1250812861402664391_o

 

Printre fire de lână, ațe, păpuși în miniatură și materiale felurite am găsit-o. Nici nu putea să plece, lucra la un nou proiect, iar lângă ea erau și cei doi copilași, Călin și Irina. Cel mare, Călin, de 4 ani, era atent la ce făcea mămica lui, la croșetă și la cum se împleteau firele pentru a crea o nouă păpușă. În schimb, cea mică, Irina, de 1 an și jumătate, se juca cu firul de lână. Râdea și gângurea, nu era atentă la noi. Se gândea că mămica ei îi va da o nouă jucărie. Cât de curând. Pentru că asta și face Elena, mămica cu pricina. Jucării în tehnica amigurumi. Și le lucrează cu atâta migală, dar și pricepere, încât produsul final nu poate să fie decât unicat!

 

 

Ne-am obișnuit cu preconcepția că doar brandurile de lux conferă calitate, la prețuri deloc accesibile. Însă tot ceea ce știam până acum a fost dat peste cap de hand-made, lucrul manual. Lucrul manual făcut cu atâta pricepere de mâini iscusite, care oferă ceva diferit, stimulant, și la prețuri deloc mari. Un astfel de exemplu este aici și Elena Moglan, tânăra de 39 de ani, mamă, femeie de afaceri și soție, care a reușit să facă cu tehnica amigurumi jucării inedite, apreciate nu doar de pitici, ci și de oameni mari. Elena nu doar că le realizează, dar le dă și o notă personală. „Nu lucrez după tipar, nu fac păpușile la fel ca și ceilalți pricepuți în tehnica amigurumi. Îmi place să lucrez acum și după alte modele, iar faptul că lucrez cu lâna mă face să mă detașez de alte persoane care fac același lucru ca și mine: jucării amigurumi“. Dar să o luăm cu începutul.

 

Ce este amigurumi

Elena confecționează păpuși în tehnica amigurumi, o tehnică ce doar de curând a prins rădăcini și la noi în țară. Însă tânăra a descoperit amigurumi de mai bine de 5 ani. „Amigurumi reprezintă tehnica japoneză de realizare a păpușilor croșetate, sau tricotate. Amigurumi sunt de obicei animale, dar se pot realiza și diverse personaje animate, sau figuri foarte simpatice, folosite în primul rând ca obiecte de decor, dar și pentru cadouri originale. Sunt realizate cu croșeta, pornind de la modele simple care se pot realiza cu totul sau modele mai complexe care se realizează modular, apoi elementele componente se cos între ele și se asamblează“, explică Elena. Tânăra este, de fapt, de loc din Târgu-Jiu. Și, cum s-ar spune pe aici, este „venetică“ în Sâmbăta de Sus. „M-am căsătorit în 2009, soțul fiind din Sâmbăta de Sus, ne-am mutat aici. M-am apucat de croșetat pentru că apăruse în viața noastră Călin și trebuia să îmi umplu timpul cu ceva. Căutam tutoriale pe internet cu modele de croșetat și așa am descoperit amigurumi. Când am văzut prima dată despre ce este vorba, am spus că eu nici gând să pot face așa ceva. Dar apoi am descoperit și tehnica și am început să urmăresc pas cu pas cum se face. Și pentru că acum 5 ani nici nu se auzea de amigurumi pe la noi, tot ce am găsit pe internet a fost în limba engleză. Așa că termenii specifici îi știu doar în engleză“, povestește Elena. Este de meserie contabil, multă vreme a lucrat doar cu cifrele. Iar acum a început să socotească ochiurile specifice croșetatului. „Am început imediat să deprind tehnica, dar mie mi-a plăcut de la început să lucrez cu lână, nu cu alte materiale. Lână naturală, pe care mi-o procur, în mare parte, de la Vâltori, de la familia care se ocupă cu prelucrarea lânii, din Lisa. Astfel, păpușile ies mult mai ferme, mai nobile, dacă se poate. Și apoi mi-am creat stilul meu. Sunt modele pe internet, pe care toată lumea le încearcă la început, dar fiecare reușește să le transpună într-un anume fel. La un moment dat am trecut de etapa de explorat și nu mi-a mai plăcut să lucrez după alte modele. Iar faptul că le aplic pe lână mă face să mă detașez de alte persoane care fac același lucru. Eu sunt împotriva firului sintetic, iar lâna este, pentru mine, un material natural, prietenos, recomandat copiilor încă de la naștere“.

11103158_435833116583293_1053898774898851429_o

Cu cât obiectul e mai mic, cu atât e mai valoros

Știm foarte bine că, de cele mai multe ori, nu cantitatea contează, cât calitatea. Așa este și la tehnica amigurumi. Cu cât obiectul este mai mic și mai greu de realizat, cu atât este mai valoros. Cel puțin în ochii specialiștilor în domeniu. „Este, într-adevăr, o treabă migăloasă, cu cât firul este mai subțire, cu atât obiectul realizat este mai valoros. Spre exemplu, una din păpușile pe care le realizez și îndrăgesc, o compar cu personajul din desenele animate – Mihaela, o fac în diverse variante. Am încercat cu o croșetă mai mare, fir de lână gros și mi-a ieșit la 40 de cm. Apoi am folosit o croșetă subțire cu fir subțire și mi-a ieșit de 4-5 cm. Același model, cu același număr de pași, dar cea mică a întâmpinat dificultăți. Prima percepție este că păpușa cea mare este mai valoroasă, dar cea mică, cu gradul de dificultate mai mare, este cea admirată. Asta este farmecul amigurumi“, explică Elena. Să nu ne gândim că se realizează doar păpuși cu tehnica amigurumi. De fapt, dacă ții bine croșeta în mâni, știi câteva noțiuni de bază, poți face adevărate capodopere de artă. Iar dacă nu reușești chiar de prima dată, Elena ne explică și ce cadouri inedite se pot realiza. „Pe lângă păpuși și animale, croșetez și oase pentru căței, sau șoricei pentru pisici, dintr-un material mai rezistent. Asta poate fi un cadou special pentru prieteni care au necuvântătoare. Eu din copilărie știu să lucrez cu andrelele, să țes, să torc, să cos cu acul, m-a învățat bunica mea. A încercat și mama mea să mă învețe, ea făcea mileuri și avea nevoie de șnunuri din macrame. Nu mi-a plăcut așa ceva“, mărturisește Elena.

1656327_1571563869746178_1863378873783825869_n

La târguri merge împreună cu fetița

A participat, până acum, la multe târguri de profil din țară, iar organizatorii o cunosc foarte bine. Nu doar prin prisma a ceea ce face, sau pentru că standul pe care îl are arată ca un basm în miniatură. Ci și pentru că, la majoritatea târgurilor, a fost însoțită de cea mică, Irina. „Prima dată am ieșit cu irina la un târg pe când avea 9 luni. Am fost la Târgul Național de Jucării de la Sibiu, organizatorii ne cunosc foarte bine. În septembrie anul trecut am fost la un târg regional de 5 zile, în Brașov, și Irina a fost foarte cuminte. Am zis că a trecut testul de rezistență și ne-am descurcat de minune amândouă. Nu reușesc de fiecare dată să mă organizez așa de bine acasă, dar merg pe principiul ce nu mi-a ieșit foarte bine, nu era necesar. Nu avem altă persoană care să ne ajute prin gospodărie, sau cu mincuții, așa că ne descurcăm cum putem“. Și chiar dacă nu tot timpul îi iese de minune ce și-a propus, cu siguranță are o grămadă de idei pentru clienți, mai ales că cei care îi cumpără jucăriile nu sunt doar copiii, ci și adulții. „E o încântare să vezi cum adulții stau pe lângă mine la târguri și vor să știe cum lucrez. Nu este deloc greu, dacă îți place. Trebuie și multă răbdare, este adevărat. Însă am observat că oamenii mai vor și altceva. Așa că mi-a venit ideea să fac un teatru de păpuși amigurumi. Am personaje din povești, precum Albă ca Zăpada, sau Scufița Roșie. Am realizat și o cortină, este puțin mai mare ca o foaie A4, este pliabilă și se deschide ca și coperțile unei cărți. Deocamdată aceasta este doar un prototip, iar când voi ajunge la o formă care să mă mulțumească, o voi pune în vânzare“. Dacă v-ați îndrăgostit iremediabil de păpușile în miniatură, de basmele care pot deveni realitate, o puteți găsi pe Elena pe facebook, www.facebook.com/croseta magică.

(Alina ROMAN)

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.