Pentru că avem multe de spus!

.

Astăzi este Ziua Mondială a Apei. Făgăraşul consumă zilnic 4.000 de metri cubi de apă


Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua Mondială a Apei. În prezent, Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în întreaga lume în fiecare an. ziua-mondiala-a-apei

În ciuda realizărilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi privind salubritatea. De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei.

Fiecare produs fabricat are nevoie de apă. Unele industrii consumă mai multă apă decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă.

Este cunoscut faptul că 80% din compoziţia materiei vii a Planetei este formată din apă, omul putând trăi fără hrană 30 de zile, iar fără apă doar 4-5 zile.

Concentraţia de clor la Făgăraş este de până la 0,3 mg/l

În fiecare zi, în oraşul nostru ajung pe conducte în jur de 4.000 de metri cubi de apă. Apa este captată de la Pojorta, Iaşi şi Hurez. Consumul, însă, nu este unul mare pentru populaţia oraşului, consideră directorul sucursalei locale a SC Apă Canal Sibiu, Vasile Manta, cu toate că apa este de bună calitate din punct de vedere al normelor de igienă şi sănătate.

Ziarul ,,Salut Făgăraş” a vrut să afle conformitatea apei cu normele în vigoare.

director Vasile Manta

director Vasile Manta

,,Concentraţia adimisibilă de clor a apei potabile este de 0,5 miligrame/litru. Ca să vă faceţi o idee, noi avem la Făgăraş o concentraţie de 0,2 – 0,3 mg/l. Clorinarea o facem la uzinele de apă de la Iaşi, Pojorta şi Hurez. La aceste staţii se fac analize la apă din oră în oră. Odată ajunsă în oraş, apa este analizată zilnic. Se iau probe de apă din diferite puncte din oraş şi le analizăm în laboratorul amenajat în sediul nostru”, a declarat directorul Manta.

Clorinarea apei este cea mai răspândită metodă de îmbunătăţire a calităţii apei potabile. Se face din cauza substanţelor şi bacteriilor existente în apă, dar şi din cauza conductelor.

Apa de la Făgăraş rămâne potabilă şi după inundaţii

Zona noastră nu este ocolită de inundaţii. În fiecare primăvară ne confruntăm cu acest fenomen al naturii. Ultimele inundaţii mai mari s-au înregistrat în aprilie 2018. Atunci au fost inundate foarte multe zone din ţară. Din această cauză în multe judeţe au apărut probleme legate de potabilitatea apei de la robinete. Chiar şi în municipiul Braşov, locuitorii au fost sfătuiţi de Direcţia de Sănătate Publică să nu consume apă din sistemul public, ci să cumpere apă îmbuteliată.

Pe raza Făgăraşului, din fericire, nu ne-am confruntat că această problemă.

,,Apa rămâne potabilă la noi pentru că, spre deosebire de alte zone, noi nu avem surse de alimentare din apele de suprafaţă. Avem surse de alimentare din apele de adâncine. Aducem apa din cele trei fronturi de captare de la Pojorta, Iaşi şi Hurez, unde adâncimea diferă de la sursă la sursă, dar în general adâncimea medie este de circa 40 de metri”, a declarat directorul Manta. Locuitorii municipiului Făgăraş pot consuma direct de la robinet apa chiar şi în zilele cu inundaţii, neapărând fenomenul de turbiditate.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.