Pentru că avem multe de spus!

.

Cel mai mare exerciţiu medical din istoria NATO are loc acum în România. Baza militară de la Cincu este unul dintre locurile de desfăşurare


În București, Constanța și la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu are loc o operațiune internațională de simulare a intervenției în cazul unui dezastru provocat de un conflict militar.

La cel mai mare exercţiu medical din istoria NATO sunt mobilizați 300 de pompieri, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari din 39 de state membre și partenere.

Se numeşte „Vigorous Warrior 19” şi are loc în perioada 8 – 12 aprilie.

Exercițiul este co-organizat de Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a MApN și cuprinde simularea unei intervenții la care participă forțe aeriene, terestre şi navale, precum şi 10 organizaţii civile.

BUCUREŞTI

De marţi şi până vineri, exerciţiul care se desfăşăară în municipiul Bucureşti cuprinde evenimente simulate, urmând să aibă loc în mai multe zone ale orașului: Calea Rahovei, Şoseaua Viilor, Strada Veseliei.

În noaptea de joi spre vineri, va fi organizat şi cel mai mare exerciţiu de intervenţie la metrou din ultimii 30 de ani, în staţia Piața Romană. Potrivit organizatorilor, evenimentul este menit să testeze capabilităţile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă.

Pentru gestionarea evenimentului de la metrou, cu peste 200 de victime implicate, vor fi alocate două echie de căutare-salvare, autospeciale de transport personal şi victime multiple,un spital mobil, precum şi un număr impresionant de echipaje de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă. La această secvenţă ce are ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale, cât şi multinaţionale, bazată pe un scenariu pe o intervenţie tip art.V/III NATO, va participa Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol  Davilla”, Bucureşti, cu 70 medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, un autocamion cu un grup generator.

CINCU

La Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, exerciţiul se desfăşoară de luni până joi.

,,În baza militară de la Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecţie civilă a populaţiei prin evacuarea şi cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Acest tip de tabără mobilă are în compunere o bucătărie rulantă auto, corturile destinate cazării şi hrănirii,cu echipamentele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire accesorii pentru servit masa şi iluminare)”, arată IGSU.

Totodată, în această locaţie sunt dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum şi Caravana “Fii Pregătit” unde pot fi simulate acţiuni militare şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, prin intermediul sistemului de realitate virtuală.

CONSTANŢA

La Constanţa, în cadrul scenariilor dezvoltate, echipajele IGSU vor acţiona, joi şi vineri, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.

57221359_1217457581753688_1561576845273464832_n

57094323_1217457441753702_7044087755210489856_o

Foto: Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” Cincu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.