Pentru că avem multe de spus!

.

Centura Făgărașului: de unde a venit ajutorul, cine a pus piedicile


  • Primarul Gheorghe Sucaciu a susținut vineri, 14 februarie, o conferință de presă la sediul primăriei, în care a amintit că proiectul pentru ocolitoarea municipiului a fost adoptat joi de către Guvernul Orban. De asemenea, a specificat cât de importantă este această decizie, care au fost factorii de decizie, cine a ajutat și cine nu la realizarea acestui pas important și, bineînțeles, ce va urma, în cât timp vom putea circula pe variantă.

primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu

,,Munca pe care am depus-o în toi acești ani s-a dovedit a fi benefică. Visul făgărășenilor de a circula pe ocolitoarea Făgărașului va deveni, în sfârșit realitate. Reamintesc că la finalul anului 2016 am început noi, cei din Primăria Făgăraș, să elaborăm primele documente pentru a avea ocolitoarea în proprietate. Am avut și o dezbatere publică cu cetățenii la Casa de Cultură, atunci am pus în discuție modalitatea de finanțare și execuție a modernizării ocolitoarei. Am explicat că nu există finanțare pentru acest lucru și că ar trebui să facem un efort, să facem un împrumut pentru a realiza această ocolitoare. Cetățenii au fost de acord, Consiliul Local la fel. Am făcut, apoi, acel împrumut, am și reeșalonat creditul pe care Primăria Făgăraș l-a avut pentru a plăti stadionul municipal. Ulterior am găsit și finanțarea, iar în paralel am dorit și ca ocolitoarea să redevină municipalității, pentru a putea face procedurile și investițiile necesare“, a explicat primarul Gheorghe Sucaciu în cadrul conferinței de presă.

Mai mult, la momentul acela edilul a pus la dispoziție celor de la minister intabulările pentru ocolitoare. ,,Proiectul ocolitoarei ajunsese, la un moment dat, la Ministerul Justiției, după 3 ani de la demararea documentației. Anul trecut Guvernul PSD a căzut, așa că am fost nevoiți să reluăm întreaga procedură. Iar acum, înainte de căderea Guvernului Orban, am fost chemat la București, am fost alături de deputatul PNL, Mara Mareș. Ministrul Orban mi-a dat asigurări că Hotărârea de Guvern va fi adoptată, ceea ce s-a și întâmplat ieri“, a mai explicat primarul.

„Vom scoate traficul greu din oraș“

Edilul a ținut, de asemenea, să aducă în discuție faptul că nu a muncit singur la această reușită. Și că, după 30 de ani de la prima discuție despre o posibilă variantă ocolitoare, se va reuși, în sfârșit, scoaterea traficului greu din oraș. Edilul șef a mai declarat că „munca titanică din spatele acestui proiect așteptat de noi toți” a fost făcută de angajații mai multor compartimente ale instituției și a fost sprijinit de deputatul PNL de Făgăraș, Mara Mareș.

Nu sunt doar eu cel care am muncit în tot acest timp pentru a prelua ocolitoarea în sarcina Primăriei Făgăraș. Am avut în spate o întreagă echipă din partea Primăriei Făgăraș, juriști, secretarul primăriei, arhitectul-șef, compartimentul agricol, compartiment economic, compartiment proiecte europene. A fost o muncă titanică în spatele tuturor hârtiilor trimise la București, actualizate, etc. Am avut și ajutorul celor de la CNAIR București și Brașov, înțelegând că făgărășenii au nevoie de această centură ocolitoare. Ajutor am primit, de asemenea, și din partea deputatei Mara Mareș, cea care m-a însoțit la București la întâlnirea cu premierul Ludovic Orban“. Primarul a mai adus în discuție și ajutorul primit de la președintele Consiliului de Administrație al spitalului din Făgăraș, Mariana Câju, alături de care a mers de nenumărate ori la București. A mai menționat, de asemenea, că nu ar fi putut ajunge în această etapă dacă nu rămânea, din punct de vedere politic, independent. Acesta a susținut și că, dacă făcea parte dintr-un partid politic, toată această muncă depusă până acum ar fi fost în zadar.

Primarul a mai adus în discuție și piedicile care au fost puse din partea unor anumiți parlamentari aleși de către făgărășeni. ,,Am simțit că deputatul PSD, Mihai Popa, și senatorul Daniel Zamfir au pus piedici acestui proiect. Nu au vrut ca acest lucru să se întâmple în Făgăraș și asta este și explicația că a durat atât de mult în Guvernul PSD procedura variantei ocolitoare“, a mai adăugat edilul.

Hotărârea de Guvern a fost adoptată. Ce urmează?

Gheorghe Sucaciu a explicat, în cadrul conferinței de presă, care sunt pașii următori în realizarea ocolitoarei, după adoptarea Hotărârii de către Guvernul Orban, ,,Predarea-primirea către municipiu se va face la 30 de zile de la adoptarea acestei HG. Apoi noi vom prelua și toată documentația aferentă, vom actualiza ceea ce este ieșit din termen, indicatorii tehnico-economici și vom intra în Consiliu cu adoptarea lor. Apoi vom scoate ocolitoarea la licitație, proiectarea și execuția ei“.

După realizarea întregii documentații se va putea ști cu exactitate care este suma necesară implementării acestui proiect. ,,Municipalitățile vor avea posibilitatea, pe viitor, să acceseze fonduri europene pentru realizarea unor astfel de investiții. Noi vom începe acum lucrările, iar apoi vom accesa și aceste fonduri, astfel banii îi vom recupera integral“.

Edilul speră ca în 2-3 ani de la începerea lucrărilor, care se estimează a începe în toamna acestui an, lucrarea de modernizare a drumului să fie finalizată. Însă totul depinde și de perioada de licitație.

Reamintim că joi Guvernul Orban a adoptat proiectul pentru realizarea variantei ocolitoare a Municipiului Făgăraș.
One thought on “Centura Făgărașului: de unde a venit ajutorul, cine a pus piedicile

  1. constantin ionescu

    Se spune ca terenul pe care s-a construit Kaufland,a fost cumparat de Mihai Popa,inainte de a se construi,oare asa sa fie?Deputatul PSD,a pacalit alegatorii? Daniel Zamfir s-a zbatut pentru oras….ca sa nu avem “ocolitoare”.SA VA FIE RUSINE,tradatorilor!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.