Cetatea Făgăraş a găzduit vineri, la orele prânzului, conferinţa de presă care marchează deschiderea oficială a festivalului ArtFestin, aflat anul acesta la ediţia cu numărul II.
Turnul Thomory din Cetate a fost plin, în spirit şi în fapt, de oameni de cultură, oameni din sport şi din presa naţională: Ambasador Angela Cristea – Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Gheorghe Sucaciu – primarul Municipiului Fagaras, Ivan Patzaichin – multiplu campion olimpic, Presedintele Asociatiei Mila 23, Marcel Iureş – actor, Director Teatru Act, Irina Margareta Nistor – critic de film, Asociatia Culturala ArtRaising, director artistic ArtFestin, Ruxandra Sararu – Director Comunicare Radio Romania, Eugen Ovidiu Chirovici – scriitor, Mihai Ghiuriţan – actor, Diana Gribincea – director Casa de Cultura Fagaras, Elena Băjenaru – manager Muzeul Valer Literat, Lidia Solomon – Asociatia ArtRaising, Sorin Solomon – Asociatia ArtRaising.
Festivalul este organizat de Primăria Făgăraș, în parteneriat cu Asociația ArtRaising şi cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Când membrii Asociaţiei ArtRaising, organizatoarea festivalului, au bătut la porţile Primăriei Făgăraş acum un an, nu s-au aşteptat să fie întâmpinaţi cu atâta căldură şi să li se promită o colaborare de lungă durată. Primarul Sucaciu a fost impresionat de prima ediţie, iar acum este hotărât să susţină evenimentul cât mai mulţi ani cu putinţă.
,,Anul acesta organizăm deja a doua ediţie ArtFestin, iar, dacă anul trecut am avut un festival de film cu iz american, acum avem unul cu arome europene. Primăria municipiului Făgăraş, la propunerea Asociaţiei ArtRaising, a intrat de anul trecut într-un parteneriat cu aceasta şi a finanţat acest festival. Succesul primei ediţii a fost atât de răsunător, atât în rândul făgărăşenilor, cât şi în afara oraşului, încât am hotărât ca de acum încolo, zece-douăzeci de ani, să susţinem acest festival. Vreau să le mulţumesc tuturor invitaţilor noştri pentru că ne-au acceptat invitaţia şi au venit la Făgăraş, să facă în aşa fel încât oraşul nostru să fie pus pe harta evenimentelor culturale importante de la nivel naţional”, a precizat primarul Gheorghe Sucaciu.
,,Mă bucur enorm să fiu din nou aici. Acum o săptămână eram la Los Angeles şi vorbeam tocmai despre festivalul de la Făgăraş cu vărul domnului Chirovici. Asta, ca să ştiţi cât de mult se vorbeşte despre ArtFestin! Toţi cei care erau acolo la discuţie, în America, au spus că vor veni şi ei la Făgăraş la festival, aşa că eu cred că la anul o să aveţi la Făgăraş mai mulţi participanţi din străinătate, cărora le-am deschis pofta pentru astfel de evenimente”, a mărturisit Irina Margareta Nistor.
Festivalul se bucură de sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Romania.
,,Sunt foarte onorată de această invitaţie şi vreau să vă felicit pentru iniţiativa de a crea un festival şi aici la Făgăraş. Sunt fericită să văd că în tot mai multe colţuri din România există astfel de evenimente şi că nu mai există impresia generală că totul se întâmplă la Bucureşti. Sunt, de asemenea, fericită că se întâmplă acest festival în această Cetate, despre care se spune că e una dintre cele mai frumoase din lume şi care sper că va reveni la viaţă încă şi mai mult de atât cu fonduri europene. Am sprijinit financiar (n.r. Comisia Europeană) reabilitarea mai multor cetăţi şi de fiecare dată este o plăcere să văd cum reînvie istoria acelor locuri şi cum se resimte acest sprijin economic pentru regiunea respectivă. Suntem prezenţi la festival cu 5 filmuleţe, întrucât credem că de multe ori filmul vorbeşte mult mai bine decât o carte ori decât o conferinţă. Pe filme, aşadar, ne-am axat şi principala campanie de comunicare a Comisiei Europene, campanie care se numeşte ,,E.U and Me”, adică în traducere ,,Eu şi UE”, campanie prin care încercăm să arătăm acel firesc al vieţii pe care-l luăm cumva de-a gata, dar care probabil nu ar exista dacă nu ar fi apartenenţa la Uniunea Europeană. Din multe puncte de vedere, avantajele apartenenţei la această structură au devenit aşa, oarecum ca aerul, îl respirăm şi nu mai suntem recunoscători că este acolo, pentru că ni se pare normal să fie acolo. La fel ni se par normale anumite beneficii care ţin de cetăţenia europeană”, a declarat ambasadorul Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Romania.
Cel care completează lista oamenilor de cultură ai acestei ediţii este scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici. Născut la Făgăraş, mărturiseşte că, deşi a trăit ani de-a rândul prin alte locuri din ţară şi străinătate, tot Făgăraşului îi spune ,,acasă”. Chirovici este la ora actuală cel mai de succesc scriitor al României de peste hotare, după succesul cu ultimele romane publicate, Cartea Oglinzilor şi Cartea Secretelor, romane care au fost traduse în zeci de limbi şi vândute în milioane de exemplare.
,,Am locuit mai bine de 20 de ani în Bucureşti, circa 5 ani în Anglia, lângă Londra, încă 3 ani la Bruxelles, iar de aproximativ 1 an locuiesc la Florenţa, dar în tot acest timp Făgăraşul a fost singurul loc pe care l-am numit întotdeauna ,,acasă”, aşa încât aici mă simt mai degrabă ca o gazdă decât ca un invitat! Vreau să le mulţumesc organizatorilor pentru că m-au chemat aici”, a mărturisit scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici.
Ivan Patzaichin, multiplu campion mondial, este foarte familiar cu oraşul nostru. Are un singur regret: nu mai găseşte locuri de cazare în oraş pe perioada festivalului pentru prietenii săi!
,,Consider că acest festival este unul dintre cele mai frumoase, mie mi-a plăcut foarte mult prima ediţie. Ca dovadă despre cât se vorbeşte despre acest festival, vă spun că anul acesta am venit la Făgăraş cu foarte mulţi prieteni şi să ştiţi că nu au mai găsit locuri de cazare în această perioadă. Chiar fiica mea s-a cazat undeva înspre munte, pentru că n-a mai găsit loc la Făgăraş. De acum vă puteţi gândi să mai ridicaţi pensiuni şi hoteluri, ca să faceţi mai multe spaţii de cazar”, a precizat Ivan Patzaichin.
Sâmbătă, pe lacul Cetăţii, începând cu ora 10.00, va avea loc un concurs de vâslit. Anul acesta, printre echipele concurente se va număra o echipă formată exclusiv din reprezentante ale sexului furmos, angajate ale Primăriei Făgăraş. Căpitanul acestei echipe de vâslit va fi chiar Patzaichin.
,,Doamne ajută la cât mai multe ediţii! Ştiţi cum e în teatru cu ediţia a doua? A doua reprezentaţie e cea mai riscantă. Se spune că, dacă îţi iese bine, s-ar putea ca premiera să nu iasă. În teatru ne rugăm toţi să nu iasă bine al doilea spectacol, ca să fie bună premiera. Dar se pare că festivalurile nu respectă această regulă, această superstiţie. Vin cu drag aici, deşi sunt sudist, sunt oltean, bănuiesc că ştiţi… Mă ocup cu teatrul de destul de multă vreme, la noi teatrul în limba română e un fenomen care ţine de 204 ani”, a subliniat Marcel Iureş.
,,O să încep cu o poveste: eu pe Lidia şi pe Sorin Solomon îi cunosc de foarte mult timp şi cunosc acest proiect ArtFestin încă de când era în gândul lor. Nu-mi închipuiam să iasă atât de frumos! Am fost alături de această poveste a lor şi i-am propus Lidiei să fim parteneri încă de când festivalul era în gândul lor. Radio România şi-a făcut un titlu de glorie începând din 1928 să ducă acest fenomen cultural şi educaţia până în ultimul cătun. Nu înţelegeţi că aici ar fi un cătun, aici e o minune, o Cetate care a găzduit regi, regine, prinţi, prinţese… La ediţia de anul trecut nu am putut să vin, ruşine mie, anul acesta am venit cu tot dragul şi cu tot sufletul”, a spus Ruxandra Săraru, director Comunicare la Radio România.
Actorul făgărăşean Mihai Giuriţan joacă în cadrul acestui festival în piesa de teatru ,,Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt”, în regia lui Mihai Lungeanu.
,,Vreau să le mulţumesc organizatorilor că îmi oferă ocazia de a împărtăşi bucuria de a mă fi apropiat de un personaj drag nouă, făgărăşenilor, pentru că ştiţi cu toţii că Sfinţii Martiri Brâncoveni sunt protectorii spirituali ai Făgăraşului. Festivalul figurează în perioada 9 – 11 august, dar acest festival, nu ştiu încă nici organizatorii, s-a prelungit, pentru că spectacolul cu ,,Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt” se va juca şi în 15 şi 16 august în crama Cetăţii Făgăraş. Asta, pentru că 15 august este ziua naşterii şi a morţii lui Constantin Brâncoveanu, iar 16 august este Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, a spus actorul Mihai Giuriţan.
Timp de trei zile (de vineri până duminică), Făgăraşul va găzdui evenimente de toate felurile: filme dintre cele mai variate, inclusiv pentru copii, o întâlnire a cititorilor cu scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici, concert Celelalte Cuvinte, piese de teatru, o paradă a cailor lipiţani de la Herghelia Sâmbăta de Jos, competiţie de canotci pe lacul Cetăţii etc.
Text: Cristina Cornilă
Foto: Bogdan Manta