Comuna cu un singur primar, de la reînfiinţare şi până azi


comuna Şinca Nouă

Oamenii dintr-o comună din Ţara Făgăraşului îşi îndrăgesc atât de mult primarul, încât de aproape două decenii continuă să îl prefere tot pe el la conducerea primăriei. Comuna a existat până în anii ’70 ca enitate administrativă de sine stătătoare, după care a fost alipită altei comune. După reînfiinţarea sa, acum 18 ani, un singur primar a condus-o, până în prezent. Avea 36 de ani când a fost ales prima oară în această funcţie.

Şinca Nouă şi-a pierdut statutul de comună din 1968 şi până în anul 2002, timp în care a fost sat aparţinător comunei Poiana Mărului. În 2002 a devenit din nou comună şi la primele alegeri din secolul XXI a fost votat ca primar Dumitru Flucuş.

,,În 2002 aveam 36 de ani, iar anul acesta, când sunt din nou alegeri, o să împlinesc 54 de ani. De profesie sunt inginer, iar înainte de a intra în administraţie am lucrat la Transgaz, chiar la noi la staţia de turbo-compresoare”, spune primarul Flucuş.

primar Dumitru Flucuş

Este modest, este pasionat de tradiţii şi folclor, iar sub conducerea sa comuna Şinca Nouă a reuşit să facă trecerea spre Uniunea Europeană chiar înaintea României. În 2005, Şinca Nouă a primit titlul de ,,sat european”, pe când restul ţării avea să mai aştepte încă două ani ca să devină parte a Uniunii Europene.

Comuna Şinca Nouă este formată din satul cu acelaşi nume şi încă un mit sat – Paltin. Împreună, cele două localităţi numără undeva la 2.000 de locuitori.

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.