Pentru că avem multe de spus!

.

Consilierul judeţean N. Postolache vine cu detalii despre votul cu privire la finanţarea proiectelor culturale din judeţ


prof. Nicolae Postolache

prof. Nicolae Postolache

Consilierul judeţean Nicolae Postolache (PER) face lumină în chestiunea finanţării proiectelor culturale din judeţul Braşov.  Acesta a ţinut să precizeze, printr-un comunicat transmis redacţiei Salut Făgăraş, că refuzul finanţării proiectului Casei de Cultură Făgăraş, ,,Uniţi în Centru”, nu s-a luat în plenul Consiliului Judeţean de către aleşii judeţeni, ci de o comisie constituită special pentru evaluarea acestor proiecte.

Profesorul s-a arătat nemulţumit că au fost entităţi cu două proiecte finanţate, iar altele cu nici măcar unul singur.

Iată mai jos susţinerile sale din comunicatul de presă:

Din păcate pentru comunitatea făgărășeană, Proiectul ,,Uniți în Centru”  derulat cu ocazia Centenarului Marii Uniri nu a fost finanțat de către Consiliul Județean. Consilierii județeni nu au însă atribuții în jurizarea proiectelor, conform legislației, și nu votează proiectele care sunt declarate câștigătoare. Consilierii județeni votează doar bugetul județului defalcat pe capitole de cheltuieli, inclusiv finanțarea proiectelor culturale și sportive și rectificările bugetare. (Sumele primite de la Guvern, din acest an financiar au fost mult diminuate față de anul anterior, cu aproximativ 90 milioane lei, astfel că toate domeniile de activitate au fost afectate). Jurizarea proiectelor respective s-a  făcut de către experți autorizați în domeniu și de către Comisia stabilită de Executivul Consiliului Județean care a făcut și ierarhizarea proiectelor câștigătoare. Personal, am fost surprins negativ să constat că unele asociații sunt finanțate în câte 2 proiecte, iar unele proiecte mari (peste 200 000 lei), chiar dacă au îndeplinit baremul (punctajul minim), nu au fost bugetate nici măcar parțial. În calitate de consilier județean, am avut în limitele atribuțiilor legale discuții de documentare pe această temă cu d-na directoare a Casei de Cultură Fagaraș, coordonatoare a unor activități din proiect și cu D-na Iureș Nicoleta, angajată a Consiliului Județean. În concluzie, am propus ca pe viitor ghidul de finanțare să prevadă câte o singură finanțare per asociație, astfel încât să existe mai mulți beneficiari și  în plenul Ședinței ordinare din 30.05.2018 am cerut executivului ca la viitoarea rectificare bugetară să fie bugetate prin intermediul U.A.T-urilor toate activitățile referitoare la Centenarul Marii Uniri, moment unic în istoria și evoluția statului modern român. (Reamintesc că au fost proiecte care au îndeplinit punctajul la prima evaluare dar nu au fost bugetate din lipsă de fonduri). Informez cetățenii Țării Făgărașului, că este în derulare cea de-a doua sesiune de bugetare a Programului ,,Sportul de performanță”. Amănunte se găsesc pe site-ul Consiliului Județean Brașov, www.judbrașov.ro.

Casa de CulturaProiectul ,,Uniţi în Centru” are o valoare de 200.000 de lei, din care 100.000 lei contribuția municipiului Făgăraș și a Casei de Cultură, iar 100.000 lei  ar fi trebuit să fie finanțarea de la Consiliul Județean.
În acest an, pentru Programul de finanţare a evenimentelor culturale, administraţia judeţeană a alocat suma de 1.000.000 lei. Pentru a obţine fonduri de la Consiliul Judeţean Braşov, au fost depuse 49 de proiecte, iar în urma evaluării, doar 17 au obţinut  finanţare, suma totală a finanţării de la bugetul judeţean fiind de 993.078 lei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *