Cristian Vlad, Paralela 45 Făgăraș. ,,Făgărășenii sunt în continuare interesați de vacanțe”


  • Cristian Vlad, administratorul agenției de turism Paralela 45 Făgăraș, spune că anul acesta se arată a fi unul bun, dar revenirea turis­mu­lui va fi în strânsă legătură cu evo­luţia pandemiei. 

În anul 2021 ne putem bucura de vară și de concediu! Dacă 2020 a fost anul incertitudinilor din punct de vedere al călătoriilor, pentru 2021 sunt speranțe mari de revenire a turismului.

Cristian Vlad, de la Paralela 45 Făgăraș, spune că și în decembrie și ianuarie făgărășenii s-au încumetat să meargă în vacanțe, mulți dintre cei care au plecat din țară au preferat destinațiile exotice, ca de exemplu insulele Maldive, Republica Dominicană și Zanzibar. Tocmai datorită faptului că au fost incluse zboruri directe – în premieră, spre aceste destinații. Iar din primăvară se va putea merge cu zbor direct și în Kenya. ,,Dubai, Maldive și Republica Dominicană au intrat, de curând, pe lista galbenă. Totuși, spre bucuria noastră, turiștii nu vor să renunțe la concedii, ei sunt în continuare interesați. Sunt proceduri care trebuie urmate atât la dus, cât și la întors. Carantina se poate scurta de la 14 zile la 8 zile, printr-o retestare în cea de-a 8-a zi. Singurul inconvenient este că turistul trebuie să își mai ia o săptămână de concediu în plus”, spune Cristian Vlad.

Dacă sunteți interesați de schi, de exemplu, Paralela 45 Făgăraș vă recomandă, în această perioadă, Bulgaria, acolo unde prețurile sunt mult mai mici față de cele practicate la noi în țară. ,,O altă destinație care se vinde în această perioadă și este pentru pasionații de schi este Bulgaria, care a ieșit din lista galbenă. Tarifele sunt net inferioare față de cele din România, din păcate pentru noi. De reținut că și Bulgaria a introdus obligativitatea testului covid înainte de plecare”, recomandă Cristian Vlad.

Last minute, tendința 2021

Dacă până nu demult operatorii în turism recomandau turiștilor să își rezerve vacanța cu luni înainte, acum situația este cu totul alta. Last minute-ul va fi probabil o tendință generală pentru 2021, iar măsurile luate de hotelieri și flexibilitatea ofertelor vor conta mai mult decât prețul plătit pe un pachet turistic. ,,După ce ne-am ,,luptat” în ultimii ani să îi învățăm pe turiști să își cumpere vacanțe din timp, să beneficieze de reduceri semnificative de până la 50%, ne-am întors, acum, în timp, și începem, din nou, să rezervăm pentru perioade apropiate. De acum pentru săptămâna viitoare și tot așa. Pentru litoralul românesc, însă, făgărășenii rezervă vacanța tot din timp. Aici oamenii au o oarecare încredere, și anul trecut s-a mers fără nicio problemă în România. Foarte important, făgărășenii care au fost interesați în 2020, cel mai critic an din viața noastră, fie de România, fie de Grecia sau Bulgaria, au început iar să vină la noi și să se intereseze de oferte. Și în acest an vom putea călători, însă sub ce formă nu știm deocamdată. Poate se va merge pe două variante, să se circule liber pentru cei care au făcut vaccinul anti covid, ori se va cere testare cu 24/48/72 de ore înainte de plecare”.

Nu uita de asigurarea medicală!

Operatorii în turism vă recomandă, mai mult ca niciodată, să vă faceți o asigurare de călătorie. ,,Am avut perioade în care am oferit turiștilor, gratuit, și asigurările medicale de călătorie – și storno, și cea valabilă în destinația pe care au ales-o. Pentru perioadele în care nu avem acest beneficiu inclus, turiștii trebuie să știe că le recomandăm să își facă asigurări storno, să fie puși la adăpost de orice fel de problemă pe care pot să o întâmpine, de exemplu, la testul de dinainte de plecare. Încercăm să explicăm tuturor că banii nu îi încasăm noi, plătim, la rândul nostru furnizorii, și, în cazul în care un turist este testat pozitiv înainte de plecare, noi nu avem cum să dăm banii înapoi! Și atunci polița îi pune la adăpost și își vor recupera banii de la asiguratorii agreați”, amintește Cristian.

Fără vouchere de vacanță în 2021?!

Guvernul a anunțat că în 2021 voucherele de vacanță nu vor mai fi acordate bugetarilor, ceea ce va genera un impact major asupra turismului intern, sunt de părere operatorii în turism. ,,Guvernul a eliminat din bugetul pe 2021 tichetele de vacanță. Probabil că turismul, pentru ei, nu reprezintă o ramură a economiei foarte importantă, dar aceste tichete de vacanță, chiar dacă au fost blamate, au reușit să miște turismul. Au reușit să ne miște și pe noi, ca agenții de turism, au reușit să miște și unitățile de cazare și să le oblige să se pună la punct din punct de vedere legal. Pentru că au înțeles că altfel nu aveau cum să le încaseze. Voucherele au fost un motor bun pentru turismul românesc”, este de părere Cristian Vlad.

Paralela 45 Făgăraș recomandă făgărășenilor să își păstreze trendul pe care l-au învățat de anii trecuți și să vină din timp să își rezerve vacanțele și să beneficieze de reducerile pe care agenția de turism le promovează. ,,Eu văd anul 2021 nu la fel de bun ca 2019, dar mai bun ca anul 2020. Nu neapărat mai bun financiar, ci mai liber. Să nu ne panicăm, lucrurile vor merge spre bine”, a concluzionat Cristian Vlad.

(Alina ROMAN)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.