Pentru că avem multe de spus!

.

Cu ce se mai laudă liberalii pe la conferințele de presă


Marţi, 12 iunie, la sediul PNL din municipiu a avut loc o conferinţă de presă. Au participat: Silviu Hârşovescu, Ioan Mareş, Mircea Bobeş, Magdalena Cenţiu, Iulian Lascu, Cornel Pintea şi Alexandru Mazilu.

PNL Făgăraș strânge semnături pentru Pilonul II de pensii

Unul dintre subiectele discutate a vizat menținerea legislației actuale cu privire la Pilonul II de pensii. Asta, după ce Guvernul a lansat o inițiativă de stopare a acestui mecansim de pensii administrate de fonduri private și de naționalizare a sumelor strânse în acest mod în ultimii 10 ani.

Liberalii din toată țara se opun naționalizării fondurilor adunate astfel în ultimul deceniu și administrate în mod privat. 35102722_1877489825629883_733852255521865728_n

PNL Făgăraș se alătură colegilor de partid din țară și va începe în curând, la nivel local, strângerea de semnături pentru ca legislația să rămână neschimbată în această privință.

,,Vreau să înțelegeți cum funcționează acest mecanism. Lunar, se virează de către angajatori contribuțiile angajaților la Casa Națională de Pensii. Casa de Pensii distribuie o parte din aceste contribuții către fondurile private, în funcție de fondul de care aparține fiecare contribuabil. Mai departe, fondurile respective investesc acești bani, spre deosebire de fondurile din sistemul public de pensii. Practic, este o economisire forțată pe care fondul privat o face pentru contribuabil, pentru că noi nu am economisi altfel”, a precizat liberalul Iulian Lascu.

Consilierul local Cornel Pintea a completat că, spre deosebire de sistemul public de pensii, în Pilonul II fondul se poate moșteni. Dacă titularul sumei adunate de-a lungul anilor decedează, soțul supraviețuitor sau copilul va moșteni dreptul la această pensie. De asemenea, pensia poate fi acordată lunar ori poate fi acordată în întregime la cerere.

Ioan Mareș, președintele PNL Făgăraș, a amintit că liberalii au avut un coleg care a decedat anul trecut, iar toată suma care i se cuvena de la fondul administrat în mod privat a fost acordată moștenitorilor, adică soției și copiilor. Este vorba de Mihai Popeneciu, fostul primar al comunei Pârău, decedat în 18 noiembrie 2017.

Dacă demersul Executivului de a naționaliza banii din Pilonul II de pensii se adeverește, liberalii consideră că toți banii strânși în cei 10 ani vor fi cheltuiți acum de Statul român, probabil pentru plata pensiilor actuale, lăsând un mare gol financiar pentru cei care vor intra în pensie în viitor.

La zece ani de la înfiinţarea Pilonului II de pensii în România, analize şi studii independente au confirmat o performanţă a fondurilor administrate privat. Randamentele înregistrate au fost peste inflaţie, ceea ce înseamnă câştiguri reale pentru participanţi.

La ora actuală, contribuția obligatorie la Pilonul II de pensii este de 3,75%, fiind diminuată începând cu anul 2018 de la 5,1%.

Ajutor pentru afaceri de până la 40.000 de euro

Un alt subiect care s-a aflat pe agenda conferinței de presă a vizat implicarea partidului în susținerea antreprenoriatului făgărășean.

PNL Făgăraș a încheiat protocoale de colaborare cu Camera de Comerț Balcanică și Asociatia Exino, privind accesarea de fonduri europene nerabumrsabile prin programul Start Up Plus.

Acest proiect dorește finanțarea unor afaceri non agricole în limita a maximum 40.000 euro/fiecare, bani nerambursabili.

,,Astfel, în urma a două sesiuni de informare, una vizând special persoanele inactive, au fost depuse în total 42 de aplicatii. Următorul pas îl constituie urmarea unui curs de competențe antreprenoriale, care se va desfășura în perioada 2-14 iulie și unde cursanții vor învăța să lucreze la planul de afaceri. Aș dori să menționez că acest proiect nu a implicat și nici nu va implica nici un fel de costuri pentru aplicanți”, a declarat Magdalena Cențiu, președinta TNL Făgăraș.

Un al treilea subiect dezbătut în cadrul conferinței de presă poate fi citit AICI.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.