Cum a convins o făgărășeancă sute de oameni să plece în vacanțe pe apă


Pot să pun rămășag că cei mai mulți dintre cei care citesc acest articol n-au fost în viața lor pe un vas de croazieră. Mă alătur și eu lor, că nici eu n-am călcat vreodată pe un astfel de colos plutitor. Dar sunt oameni, inclusiv făgărășeni, care țin ca măcar o dată pe an să meargă într-o astfel de vacanta. Faceți cunoștință cu Dana Donea, făgărășeanca ce si-a transformat pasiunea pentru calatorii intr-o afacere de succes!

 

Până acum 3 ani, Dana și-a consumat aproape cele patru decenii de viață în orașul natal, Făgăraș, dar o întâmplare care pândea la colțul destinului său a făcut să se mute în cea mai pitorească regiune a Franței. Zona Provence – cu mirosul său inconfundabil de lavandă, cu spectaculoasele întâlniri pe care uscatul și le pune la cale pe înserat cu apa, dar și cu clima blândă pe care noua ei casă o întâmpina – a avut o mare contribuție de dezvoltarea unui apetit pentru călătorii. Dacă ați urmărit-o pe Dana sau ați ținut legătura cu ea, ați văzut că s-a dat peste cap să nu rateze nimic din ceea ce sudul Franței poate oferi unui om din punct de vedere turistic. Și nu numai sudul Franței…

De dată mai recentă, au devenit o parte a vieții ei croazierele pe mările și oceanele lumii.

,,Acum 14 luni m-am înscris într-un club internațional de croaziere. Acest gen de cluburi este o noutate a ultimilor ani. Clubul sărbătorește luna aceasta 5 ani de creștere continuă și peste 500.000 de membri multumiți din peste 170 de țări. Am descoperit că nu trebuie să ai bani cu nemiluita ca să devii membru într-un club de vacanțe si să ai parte de vacanțe de lux prin care să descoperi întreaga lume. Din contră, oamenii cu venituri medii apelează la astfel de cluburi, ca să își permită – cu ajutorul oferit de club – să meargă cu întreaga familie măcar o dată pe an într-o vacanță perfectă, însă prin club călătoresc chiar și cei înstăriți care își permiteau astfel de vacanțe, din dorința de a economisi sute și mii de dolari. Deci este un club pentru toate buzunarele, a început Dana povestea.

așa arată un vas de croazieră

Principiul este, în mare, următorul: cel înscris în club economisește lunar într-un cont deschis pe numele lui câte 100 de dolari. În fiecare lună, la cei 100 de dolari pe care îi pune titularul, clubul mai adaugă încă 100 de dolari. De pildă, în 5 luni, membrul clubului adună un credit de vacanță de 1.000 de dolari, iar într-un an face 2.400 de dolari (dublare obținută în urma negocierilor clubului cu marile companii de croaziere). Mereu, pe lângă proprii bani ai titularului, se pot cheltui și din banii proveniți de la club, în funcție de vechimea acumulată ca membru.

Luând exemplul unui an, putem spune că membrul clubului a economisit 1.300 de dolari, are în cont 2.600 de dolari, iar vechimea unui an îi dă posibilitatea să cumpere orice vacanță în valoare de 1.820 de dolari și să fie mulțumit că alți 780 de dolari îi rămân în cont pentru vacanțe viitoare.

Poate pleca în croazieră cu soțul și copiii, cu prietenii sau cu cine dorește el, ceea ce înseamnă cazare, mâncare all-inclusiv, piscină, teatru, spectacole, opriri pe insule sau în diverse tari si orașe, în functie de ruta aleasă și numarul de zile de vacanță ales.

Ar fi fost, altiminteri, imposibil, să vadă atâtea destințtii în doar 1.300 de dolari, cât a economisit în primul an. Este extrem de scump să faci o astfel de excursie pe cont propriu. În anul următor, membrul clubului poate cheltui și mai mult, 80% din suma strânsă, apoi 90%, 100%. Va constata că în 4 ani a economisit 4.900 de dolari, dar a folosit 9.800 de dolari. În 5 ani s-a bucurat de vacanțe în valoare de 12.000 de dolari economisind doar 6.000 de dolari.

,,Un alt super argument pentru care oamenii aleg acest club este că, dacă ai invitat în club 5 persoane, tu nu mai ești nevoit să pui lunar suta ta de dolari în contul de vacanțe. O pune clubul în numele tău, plus suta pe care oricum clubul o punea. Adică în fiecare lună ți se adună credit de călătorie de 200 de dolari. Într-un an ai 2.400 de dolari, fără ca tu să fi pus vreun dolar. Banii aceștia se pot cheltui toți odată, nu procentual ca mai sus, când era importantă vechimea. Când crezi că ai adunat destul credit pentru o vacanță, ți-o poți cumpara. După 5 luni, după 7 luni… sau poti chiar suplimenta cash pentru a pleca mai repede în vacanță. Nu te condiționează nimeni să aștepți un an după care să mergi în croazieră, explică Dana.

zonă de relaxare pe vasul Costa Deliziosa

Făgărășeanca a fost plecată în croazieră în luna octombrie, în Mediterana de Est, cu nava Costa Deliziosa, pentru 8 zile. I-a avut alături pe soțul său și pe cei doi copii. Spune că a avut parte de priveliști spectaculoase, atât pe apă, cât și pe uscat. ,,Pe vas nu te plictisești deloc. Sunt tot felul de spectacole, sunt piscine, spa-uri, cluburi, baruri, magazine, spații de joacă pentru copii, chiar și locuri de promenadă pe punți. Masa ne-a fost servită într-o sală cu vedere la mare, ca să ne bucurăm de albastrul apei și de albastrul cerului, în timp ce gustăm din tot felul de bunătăți pe care nimeni nu stă să le pregătească acasă. Am avut opriri în orașul din vestul Greciei – Katakolon, apoi în Heraklion, după care Atena. Apoi, după o altă noapte petrecută la bord, am coborât pe insula Creta. De acolo am călătorit spre Bari-Italia, unde am și oprit și am plecat să explorăm orașul Alberobello, care era de mult timp pe lista mea cu locurile din lumea astea în care vreau să ajung măcar o dată. După ce am revenit in Italia la Trieste si am coborât de pe vas, ne-am mai dus să vizităm diverse părți ale Italiei pe cont propriu printre care am ajuns și la Verona și abia apoi ne-am întors în Franța”, își împărtășește Dana, entuziasmată, experiența ei.

Dana mai are încă 3 croaziere rezervate pentru anul 2021 prin clubul în care s-a înscris și de fiecare dată când povestește despre club o face plină de mulțumire față de acest stil de vacanțe pe apă, încât, cu intenție sau uneori chiar și fără să își dea seama, a convis sute de alți oameni să intre în acest club.

micul dejun servit pe Costa Deliziosa

După ce reprezentanții clubului au văzut câți noi membri a strâns clubul prin intermediul ei, au ținut să o răsplătească și financiar. Așa a ajuns, din pasiune, să dezvolte un fel de afacere în domeniul croazierelor.

După 14 luni de la înscrierea în clubul de vacanțe, Dana a dobândit experiență ca după 14 ani. A urcat imediat câteva trepte și nu s-a mulțumit să fie doar membru. A devenit partener gratuit în doar câteva zile, odată ce a înscris alți 5 membri, devenind beneficiara croazierelor gratuite. După un an a ajuns director regional în cadrul clubului, iar astăzi clubul este mai bogat cu 330 de oameni exclusiv datorită ei.

O întreb pe Dana ce se întâmplă dacă, după ce ai adunat bani ca simplu membru în club, nu mai vrei să pleci în croazieră. ,,Mort-copt, te duci – glumește ea. E și păcat să nu faci asta, din moment ce clubul îți  oferă un surplus financiar la banii pe care i-ai depus tu. Dar, dacă chiar te împiedică ceva extrem de serios să nu te duci, poți trimite pe altcineva în locul tău sau să își amâni vacanța până cand vei putea călători. Iar, dacă te gândești că dă vreodată clubul faliment și rămâi fără bani, să știi că nu o să se-ntîmple. Banii sunt asigurați si se vor întoarce toți la tine. Dar cred că mai bine ne gândim că vom merge în vacanțe, nu merită să ne facem scenarii negative, pentru că nu se întrevede la orizant dispariția industriei croazierelor, nu?!  Eu am fost în câteva croaziere până acum și mărturisesc că nici nu se compară cu vacanțele clasice pe uscat. M-au întrebat mulți cum e cu răul de mișcare la bordul navei. Chiar eu însămi am așa ceva și, deși la fiecare călătorie cu mașina sau cu avionul trebuie să iau pastile, pe vas nu se simte deloc acest rău. Vaporul este mare, nu are mișcările unei bărci, nu se simte nicio amețeală, explică aceasta.

Dacă vi s-a făcut poftă de o vacanță în stilul Danei, căutați-o aici: https://bit.ly/Dana22

Vrând ca prin ziarul nostru să menținem legătura cu făgărășenii plecați în afara României, în 2018, am mai scris despre Dana Donea un articol AICI, după ce s-a mutat în țara lui Napoleon Bonaparte. O întrebam ce îi lipsește cel mai mult acolo și răspundea amuzată că o ,,slănină din Ardeal și o carte în lima română”. Am avut curiozitatea astăzi dacă i-au trecut aceste nostalgii. Mi-a răspuns că nici vorbă!

 

(Cristina Cornilă)

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.