Cum a fost la Făgăraş de Ziua României


În ziua în care România a împlint 100 de ani, în centrul Făgăraşului a fost mare sărbătoare. La ora 12.00 a început tradiţionalul ceremonial de depunere de coroane la Monumentul Eroilor, de lângă Catedrala Ortodoxă.

Momentul a debutat cu intonarea imnului naţional, iar apoi cu oficierea serviciului religios de către un sobor de 10 preoţi.

A urmat cuvântul primarului Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu: ,,Anul 1918 a reprezentat pentru istoria noastră anul marilor realizări, încununarea victorioasă a unui lung şir de de aşteptări şi renunţări, de lupte şi de sacrificii pentru un crez, pentru un ideal, şi anume desăvârşirea statului naţional unitar. 1 decembrie 1918 a fost pentru neamul românesc o piatră de hotar de la care a început o nouă viaţă, îndrumată pe un alt făgaş. Pentru această zi sfântă au suferit şi au murit sute de mii de oameni. Pentru ea a luptat şi a fost ucis Mihai Viteazu pe Câmpia Turzii, pentru ea au murit pe roată Horia şi Cloşca, pentru ea s-a răsculat şi a murit, tăiat în bucăţi, Tudor Vladimirescu. Pentru ea i-a ridicat pe moţi Avram Iancu. Pentru ea au murit în temniţă zeci şi sute de învăţători, preoţi şi intelectuali români. Pentru ea au plâns mame văduvite. Făgăraşul şi-a avut conducătorii săi care au contribuit direct sau indirect la actul Marii Uniri de la 1 decembrie. Sunt mulţi, dar documentele i-au reţinut pe prea puţini. Sunt mulţi care au croit, alături de alţi români, drumul către Unire. I-aş putea aminti pe Octavian Vasu, Dănilă Vasu, Nicolae Şerban, Nicolae Borzea… Dar nu sunt singurii”.

După discursul edilului, instituţiile din municipiu au depus coroane de flori. Anul acesta au fost cele mai multe coroane depuse, faţă de alte sărbători de 1 decembrie de la noi din oraş, motivaţia fiind probabil legată de Centenar.

Au depus coroane de flori la Monunmentul Eroilor:

Primăria Făăgraş

Consiliul Local Făgăraş

Spitalul Municipal ,,Dr. Aurel Tulbure”

Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre ,,Getica” Cincu

Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu” Făgăraş

Poliţia municipiului Făgăraş

Detaşamentul de Jandarmi

Serviciul Român de Informaţii

Detaşamentul de Pompieri

Poliţia Locală

Serviciul Fiscal Municipal Făgăraş

Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat”

Asociaţia Veteranilor de Război – filiala Făgăraş

Rezerviştii din MAI

Asociaţia Naţională a Foştilor Deţinuţi Politic

Asociaţia ,,Vlavian” Făgăraş

Asociaţia ,,Astra”

Asociaţia Pensionarilor ,,Speranţa” din Ţara Făgăraşului

SC Salco Serv S.A.

PSD

PNL

FDGR

ALDE

USR

PRM

Partidul Verde

Partida Romilor

PER

Colegiul Naţional ,,Radu Negru”

Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca”

Liceul ,,Dr. Ioan Şenchea”

Colegiul ,,Aurel Vijoli”

Liceul Teologic Ortodox ,,Constantin Brâncoveanu”

Şcoala Gimnazială ,,Ovid Densuşianu”

Asociaţia Naţională a Cadrelor în Rezervă şi Retragere

Evenimentul festiv s-a încheiat cu defilarea militarilor de la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu” Făgăraş.

Unde ar fi fost, dacă nu ar fi fost la Făgăraş?

,,Ziua Naţională reprezintă un simbol naţional, care este specificată în Constituţia României, alături de imnul naţional, stema ţării şi sigiliul de stat. Astăzi, de 1 decembrie, găsim prezente integrate toate simbolurile naţionale prevăzute în Constituţie. Astăzi, dacă nu eram aici la Făgăraş, aş fi fost probabil la Bucureşti la Arcul de Triumf.” – lt. col. Ştefan Cîmpean, comandantul Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu” Făgăraş.

,,Dacă astăzi nu aş fi fost în Făgăraş, cu siguranţă aş fi fost la Alba Iulia. Aş vrea să avem o ţară în care toţi locuitorii ei să trăiască decent, în care să se întoarcă acasă toţi cetăţenii români aflaţi acum în străinătate. Pentru asta avem nevoie de conducători care să facă strategii bune, aşa cum au fost făcute ele în 1918. Noi suntem datori măcar ca să unim regiunile la capitolul infrastructură.” – Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraş.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.