Cum merg preoţii făgărăşeni cu botezul anul acesta


Pandemia a schimbat ordinea firească a lucrurilor, de care am avut parte până acum. Obiceiurile religioase, cum ar fi de exemplu mersul cu botezul pe la casele credincioşilor, s-au schimbat şi ele, astfel că anul acesta vom avea o Bobotează altfel.

preot Urian Laurenţiu

Preoţii care aparţin de Protopoiatul Făgăraş, ca de altfel toţi preoţii din Arhiepiscopia Sibiului, vor avea proceduri comune în acest an în ce priveşte mersul cu botezul.

,,În satul Părău mersul cu botezul va avea loc în ajunul Bobotezei. Ca în fiecare an, fiind în jur de 210 case locuite în sat, într-o singură zi vom ajunge pe la toate casele credincioşilor. Urmând instrucţiunile pe care ni le-a comunicat Mitropolia Ardealului, noi, preoţii, vom purta mască şi mănuşi de unică folosinţă. Nu vom mai intra în casele credincioşilor, ci doar în hol. Din hol sau, după caz, din uşa de la intrare vom stropi casa. Credincioşii sunt rugaţi să poarte şi ei mască, iar Sfânta Cruce va fi sărutată doar de către cei care solicită acest lucru, urmând ca apoi să fie dezinfectată”, a explicat preotul Urian Laurenţiu, de la Biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Părău.

O recomandare făcută credincioşilor de către preoţi este ca aceştia să rămână în curte până când preoţii stropesc casele lor, din uşa de la intrare. Se respectă astfel măsurile de distanţare.

Preotul va fi însoţit de un singur cantor.

În localităţile mari anul acesta se va merge cu botezul doar la cei care în prealabil au făcut o solicitare în acest sens.

,,Ce s-a mai schimbat în acest an din cauza pandemiei este obiceiul nostru de a lăsa o crenguţă de busuioc în fiecare casă. Nu mai lăsăm busuioc în vasul cu apă şi nici nu mai schimbăm apa de la o casă la alta”, a explicat părintele Urian, care spune că toţi preoţii au intrat în posesia unei comunicări oficiale în care se arată procedurile care trebuie respectate în cazul mersului cu botezul.

Conform aceleiaşi comunicări, săvârşirea slujbei de sfinţire a apei în ziua de Bobotează se va face obligatoriu în exteriorul lăcaşului de cult, în curte sau la un râu din apropiere acolo unde există această tradiţie, cu respectarea distanţării fizice, fără a mai fi organizate procesiuni în oraşe.

Anul acesta slujba de Anul Nou va fi sărbătorită în seara zilei de joi, după Vecernie. ,,În contextul stării de alertă, în care deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23.00, slujba de binecuvântare a Noului An (care se săvârşea la miezul nopţii trecerii dintre ani) să fie săvârşită anul acesta în toate bisericile în continuarea slujbei Vecernie cu Litie din seara zilei de joi, 31 decembrie 2020″, se arată în comunicatul transmis preoţilor.

(Cristina Cornilă)

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.