Pentru că avem multe de spus!

.

Cum să ai succes în vreme de criză – să fii coordonator de proiecte!


Ea este unul dintre puținii făgărășeni care și-a luat inima în dinți și a spus că se poate! Fondurile europene nu sunt atât de greu de accesat precum cred unii, iar cu multă ambiție și perseverență a reușit să implementeze 3 proiecte cu fonduri europene în mai puțin de 3 ani.

Să accesezi fonduri europene, fără consultanță, poate fi un adevărat calvar. Ca să nu mai vorbim că nu multe persoane știu și ce înseamnă acest lucru. Dacă ai o dee despre o afacere care ar putea avea succes, însă îți lipsesc banii, fondurile europene sunt o alternativă. Dar ca să accesezi banii, nu ai nevoie doar de timp și voință. Ci și de îndrumare, mai ales că dosarul trebuie să cuprindă foarte multe date. Cu toate că mulți dau un pas înapoi din start atunci când vine vorba de bani europeni, Florina Peptea a spus un Da categoric. Nu a știut de la început ce înseamnă fondurile europene, dar putem spune că a fost omul potrivit la locul potrivit. În urmă cu 10 ani a lucrat la Primăria Făgăraș ca și traducător. În acea perioadă a cunoscut mulți parteneri străini, veniți la noi în oraș în speranța unei colaborări cu primăria. „Am cunoscut mulți oameni atunci, am observat cum se discută la acest nivel, ce înseamnă fondurile europene, cum se realizează un dosar spre a fi aprobat. Și atunci mi-am spus că nu este greu deloc, pot face și eu acest lucru. Primul pas a fost să mă documentez serios despre ce implică acest lucru, apoi am început să ofer consultanță, dar și să mă implic în diferite proiecte. Pe atunci eu încă nu ajunsesem să le implementez eu, să fac eu singură dosarul. Dar ajutam la conceperea lui. Am început apoi să călătoresc în străinătate, prin prisma proiectelor în care eram angajată. Am cunoscut alți oameni, am stabilit noi contacte, care m-au ajutat, apoi, să încep singură să accesez fonduri“, explică Florina. Tânăra are 36 de ani, este o familistă convinsă, însă spune că nu și-ar fi putut imagina altă meserie decât cea de coordonator de proiecte. Pentru că, până la urmă, asta se numește ceea ce face ea. Într-adevăr, coordonatorul de proiecte este un domeniu apărut destul de recent în țara noastră, însă importanța acestuia a cunoscut o creștere majoră în ultima perioadă, datorită faptului că tot mai multe activități se desfășoară în cadrul unor proiecte, sau ca niște proiecte. Iar aceste proiecte devin din ce în ce mai complexe și trebuie gestionate.

Responsabilă de succesul proiectului

A văzut că nu este deloc greu să realizezi un proiect și să accesezi fonduri europene, așa că Florina și-a luat inima în dinți. „Am încercat și am scris și eu un proiect, care mi s-a aprobat în 2012, „Rețele educaționale pentru psihogeriatrie“. Am avut aici parteneri străini, dar și Serviciul de Asistență Socială Făgăraș. În cadrul acestui proiect am realizat activități pentru vârstnici, cursuri de utilizare a calculatorului pentru ei, am avut, timp de o săptămână, curs de formare în psihogeriatrie generală, în cadrul Centrului de Sănătate Mintală, Făgăraș. Ne-am întâlnit cu partenerii străini, am făcut schimb de experiență în țările partenere, unde am dus specialiști din Făgăraș, medici, psihologi, psihiatri și asistenți medicali și sociali. Acesta a fost primul meu proiect scris de mine, implementat între anii 2012 – 2014“. Dacă a văzut că proiectul a fost un succes, în următorul an, 2013, a mai câștigat un al doilea proiect, „Tineri și vârstnici pentru identitățile regionale din Europa“. Aici și-a propus să implice tinerii și vârstnicii în diferite activități. „Proiectele europene nu mi se pare deloc birocratice, față de proiectele naționale, gen POSDRU (Program Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane). Aici mi se cere de 10 ori mai multă documentație, o sumedenie de foi scanate, zeci de foldere pe calculator, multe liste. În schimb, am observat că la fondurile europene se pune accent pe calitate, și nu pe cantitate. Ca să nu mai vorbim că în timpul proiectului mă trezesc că se schimbă instrucțiunile și atunci o iau iar de la început. Dar îmi place să fac acest lucru, deși, câteodată este prea mult, chiar și pentru mine“. Cu toate că proiectul național a fost o sarcină grea pentru ea, Florina a aflat că a câștigat și aici. „L-am câștigat, dar trebuie să recunosc că este foarte greu de gestionat. Pe de o parte, nu mi-aș fi dorit să îl câștig, aveam în plan în acest an să scriu un proiect pentru îngrijitorii de persoane cu dizabilități. Am și aici parteneri europeni, foarte dedicați, atât tineri, cât și vârstnici“.

Montessori în Făgăraș

Tot Florina Peptea a fost unul dintre promotorii conceptului Montessori la Făgăraș. „Se întâmpla prin 2005, atunci când lucram la Primăria Făgăraș. Am fost într-o delegație în Italia, eu am fost cooptată ca și traducător. Iar acolo am cunoscut oameni implicați în educația Montessori, care, ulterior, au ținut cursuri la Făgăraș, tot în cadrul unui proiect. Iar eu i-am ajutat și aici, ca și traducător. La începutul proiectului am invitat toți educatorii de la toate grădinițele, la Casa de Cultură. La final doar 10 au și finalizat acest curs cu diplomă. Am avut și un spațiu în care a funcționat Grădinița Montessori, în curtea Școlii Generale nr. 1. Asociația Bell s-a ocupat de această grădiniță, președintele fiind din Italia, aici sunt și eu membru fondator, iar directorul din Făgăraș este Monica Malanca. Acum grădinița se reorganizează și își caută un alt spațiu de funcționare“.

Nu e atât de greu să accesezi bani europeni

Prin proiectele pe care le-a implemnetat, Florina a bătut Europa în lung și-n lat. A cunoscut o mulțime de oameni, de specialiști, și-a format o echipă cu care lucrează, are mari planuri și pe viitor, dorește să câștige și alte proiecte, se hrănește cu munca ei. „Ca să faci ceea ce fac eu, e nevoie de multă perseverență, muncă asiduă, încredere în forțele tale, ai nevoie de idei noi, dar și de imaginație. Sunt mult timp pe drumuri, biroul meu e doar o șansă să mă relaxez la calculator, să lucrez tot la ceea ce îmi place. Toate aceste întâlniri pe care le am în afara țării sunt o cale de a controla mai bine ce se întâmplă în cadrul unui proiect pe care-l am. Verificăm stadiul de implementare a activităților, cheltuirea bugetului, cum diseminăm informațiile, cine își face treaba și cine nu. Dar poate fi și o bună cale de a cunoaște un om nou, o instituție nouă și atunci poate îți vine o nouă idee, pe care, apoi, o poți fructifica. Recunosc, mi-a fost destul de greu la început, lucram mult și acasă, iar orarul meu de lucru nu este de 8 ore“. Florina încearcă, pe cât se poate, să se împartă între ceea ce îi place și familia ei, pe care o iubește nespus. „Am două fete foarte frumoase și un soț tare răbdător. Așa că încerc și reusesc, de multe ori, să stau mai mult timp cu ei și să nu mai lucrez acasă. Am lucrat și noaptea, dar eram prea obosită. Așa că m-am hotărât să fiu foarte organizată, să îmi planific timpul, astfel încât timpul meu liber să fie petrecut cu ei“. Ca și sfat pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene, Florina spune că nu este greu deloc. „Eu singură le-am făcut, nu am avut nicio recomandare. Le-am scris, le-am trimis online, nu știu cine mi le-a aprobat. Așa că nu este atât de greu pe cât credem noi că este. Trebuie să fii consecvent și vei reuși“, mai spune Florina. (Alina ROMAN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.