Pentru că avem multe de spus!

.

De ce nu seamănă clădirea Embacher de azi cu cea din perioada interbelică?


Ziarul ,,Salut Făgăraş” a publicat un articol în care a arătat că celebra clădire în care a funcţionat cofetăria Embacher (preferată de Casa Regală) a fost vândută de urmaşii proprietarului către un om de afaceri din Făgăraş (CLICK aici pentru a citi materialul integral).

În urma articolului, mai mulţi făgărăşeni au observat că imobilul care s-a vândut în prezent (n.r. cu circa o lună în urmă) nu seamănă cu cel din vechile fotografii cu Făgăraşul interbelic.

,,Cofetăria Embacher a fost amplasată cam pe unde este acum sala de sport, la parterul clădirii care a făcut obiectul tranzacţiei. Pe acel loc a funcţionat în trecutul recent şi cofetăria ,,Liliacul”, evident la mulţi ani diferenţă de la cofetăria Embacher. Explicaţia pentru care clădirile nu seamănă între ele este că Frideric Embacher, cofetarul însuşi, a cumpărat casa de la un anumit domn Novac în data de 5 septembrie 1939. Casa cumpărată arăta total diferit faţă de cea de astăzi. Timp de un an vânzătorul Novac a avut permisiunea de la noul proprietar să mai locuiască în acea casă. Ulterior, Embacher a refăcut din temelii clădirea, astfel că nu mai există nicio asemănare cu imaginea imobilului care apărea în fotografiile interbelice”, a explicat succesoarea cofetarului Embacher, care astăzi trăieşte în Germania. Aceasta a vândut imobilul de curând omului de afaceri Ovidiu Popa, care a promis că va amenaja o părticică din imobil cu istoria familiei Embacher.

În ce priveşte documentul care atesta că Frideric Embacher a fost invitat de unul dintre preşedinţii SUA să se mute acolo şi să fie cofetarul preşedintelui, acesta a existat cu adevărat. ,,Era o invitaţie pe care Embacher a primit-o pentru a deveni cofetarul preşedintelui american. După ce m-am căsătorit cu soţul meu, am văzut această hârtie, ea era păstrată la Făgăraş. Probabil ar mai fi existat şi în prezent, dar la nişte inundaţii din anii ’80 s-au deteriorat mai multe documente cu trecutul familiei Embacher, printre care şi această scrisoare, precum şi mai multe registre cu importuri şi exporturi de dulciuri pe care le făcea cofetăria cu diferite ţări”, a mai spus urmaşa cofetarului, care doreşte să îşi păstreze anonimatul. Aceasta şi-a exprimat bucuria pentru gestul pe care-l va face în memoria înaintaşilor săi cel ce a cumpărat această clădire.

 

(Cristina Cornilă)

 


Articole similare

  One thought on “De ce nu seamănă clădirea Embacher de azi cu cea din perioada interbelică?

  1. constantin ionescu

   Nu seamana cladirile ,pentru ca sunt doua cladiri separate.Este atat de greu sa observati ca in poza veche,a doua cladire de la poarta bisericii este cofetaria,urmeaza o cladire mica,apoi cladirea in care a fost Liliacul!

   Reply

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.