Dispute în ședința de Consiliu Local. Proiecte importante pe ordinea de zi, aproape să fie amânate


O ședință importantă astăzi de Consiliu Local, pe ordinea de zi aflându-se proiecte importante pentru dezvoltarea municipiului Făgăraș. Printre acestea aflându-se și aprobarea Studiului de Fezabilitate actualizat şi indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie – “Varianta de ocolire a Municipiului Făgăraş”.

Însă, ca toate aceste proiecte să fie votate în plen, conform legii întâi au trebuit formate comisiile de specialitate, care întâi să analizeze și să dezbată proiectele aflate pe ordinea de zi și doar apoi să fie votate în cadrul ședinței.

Au fost constituite comisiile de specialitate

Astfel, aleșii au votat membri în cele 6 comisii de specialitate, după cum urmează: Comisia de studii, prognoze economice, sociale, buget finanțe și administrarea domeniului public și privat – 7 membri – Popa Ovidiu, Klein Johannes, Știrbu Cosmin, Lascu Iulian, Gavrilă Dan, Clonț Valentin, Paicu Cristina. Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică – 7 membri – Popa Ovidiu, Șuteu Marilena, Butunoiu Nicolaie, Cerchizan Marius, Lascu Iulian, Clonț Valentin, Darău Irineu. Comisia pentru servicii publice, comerț și agricultură – 5 membri – Biza Radu, Cerchizan Marius, Ludu Aurel, Știrbu Cosmin, Colibaș Mădălin. Comisia pentru activități științifice, învățământ, culte, sănătate – 7 membri – Klein Johannes, Șuteu Marinela, Aldea Iuliana, Negrilă Ion, Gavrilă Dan, Cupu Lucian, Darău Irineu. Comisia pentru administrația publică locală, juridică, apărarea ordiniii publice – 7 membri – Colibaș Mădălin, Norbert Stengel, Butunoiu Nicolaie, Cențiu Magdalena, Cupu Lucian, Paicu Cristina, Ludu Aurel. Comisia de turism, relații externe și integrare europeană – 5 membri – Biza Radu, Norbert Stengel, Cențiu Magdalena, Negrilă Ion, Aldea Iuliana.

„Continuarea ședinței nu este legală“

După alegerea membrilor, ședința a fost suspendată, tocmai pentru a se forma comisiile de specialitate și a se discuta fiecare proiect în parte, însă nu toți consilierii au fost de acord cu acest lucru. Cei care s-au opus vehement suspendării ședinței au fost consilierii USR. Consilierii USR au argumentat este o ilegalitate, întrucât, spun aceștia, convocarea ședințelor de specialitate se face de către președinții comisiilor cu cel puțin 3 zile înainte sau de îndată, dacă pe ordinea de zi sunt proiecte urgente.

Irineu Darău – USR

Nu am dorit amânarea proiectelor, însă tot ce am explicat este că legea prevede foarte clar că toate proiectele de ordinea de zi trebuie să aibă acele avize ale comisiilor de specialitate, altfel nu pot intra în dezbatere. Din păcate, comisiile se pot convoca în cadrul unei ședințe ordinare, cum avem acum, însă doar cu minim 3 zile înainte. Am sugerat domnului primar convocarea unei ședințe de îndată, în care am fi putut avea ordinea de zi, cu aceleași proiecte, cu comisii convocate legal și, în aceeași zi rezolvam totul. Dacă se continuă ședința, ne vom abține de la toate proiectele, pentru că nu vor fi avizate în condiții de legalitate“, a declarat Irineu Darău, consilier local din partea USR.

Secretarul primăriei, Laura Giunca, a explicat, însă, că totul a fost organizat legal. „Din punctul meu de vedere nu ne împiedică nimeni și nimic ca acum să încheiem ședința. Scopul nostru este să adoptăm hotărîri, să avem dezbateri și să avem avize. Toate proiectele vor trece prin comisiile de specialitate, însă, având în vedere că doar astăzi s-au constituit aceste comisii, consider legal și putem merge mai departe, dezbateri în comisii, primirea de avize. Avizele sunt consultative. Dacă vreunul dintre președinții care vor fi desemnați se vor opune convocării convocării comisiilor, se va consemna și acest lucru“, a explicat secretarul primăriei, Laura Giunca.

O altă propunere a venit din partea membrilor PNL, care au dorit suspendarea ședinței, convocarea comisiilor de specialitate și votarea președinților comisiilor, discutarea proiectelor aflate pe ordinea de zi, iar apoi reluarea ședinței ordinare de Consiliu Local. În final, aleșii au decis doar suspendarea ședinței de consiliu, astfel aceștia să intre în comisii de specialitate pentru a discuta proiectele importante aflate în mapa de Consiliu cu 13 voturi pentru.

Proiectele din mapa consilierilor locali sunt foarte importante, și vă dau doar un exemplu -aprobarea indicatorilor tehnico-economici a Ocolitoarei, reamintesc că acum ocolitoarea este în licitație. Mai avem intabularea unor terenuri pentru a putea implementa proiectul  de modernizare a variantei de ocolitoare. Avem strategia de dezvoltare a spitlaului și regulamentul spitalului, pentru a-l acredita. Avem actualizarea indicatorilor tehnico-economici după licitație a proiectului de modernizare străzi. Mai avem proiecte unde trebuie să aprobăm indicatori pentru a cumpăra tablete grafice, laptopuri, table, pentru școli. Avem proiecte importante pentru făgărășeni și, după câte am văzut, un consilier local, ales de la o anumită formațiune politică, a încercat o manipulare a consilierilor și a făgărășenilor care se uită la ședințele de CL. Și anume de a duce proiectul de alegere a viceprimaurlui chiar la începutul ședinței și apoi de a amâna toate celelalte proiecte de dezvoltare aflate pe ordinea de zi. Nu cred că făgărășenii sunt păcăliți în acest sens, Consiliul Local a decis că trebuie să se țină această ședință de acum, iar toate aceste proiecte trebuie duse mai departe, pentru făgărășeni. Mă bucur că majoritatea aleșilor locali – 17 dintre ei, au fost de acord ca această ședință să se țină și să se discute toate aceste proiecte. Să se dezvolte infrastructura, să continuăm licitația pentru ocolitoare, să putem accesa fonduri europene pentru școala online. Unii sunt în campanie, văd, și încearcă tot felul de tertipuri. După cum am văzut nu le-a ieșit. Ce nu au știut ei este că, la începutul fiecărui ciclu de Consiliu Local, se pot forma comisiile, se poate suspenda ședința pentru a se putea discuta toate acele proiecte în comisii, iar apoi se poate reveni la ședință, cu proiectele aduse prin suplimentare, totul perfect legal“, a declarat primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

Un alt proiect important aflat acum pe ordinea de zi este alegerea viceprimarului municipiului Făgăraș. O întrebare care își va avea răspund în câteva ore.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.