Pentru că avem multe de spus!

.

Duminică se deschide prima bibliotecă sătească din Dăișoara!


  • Duminică va fi sărbătoare mare în localitatea Dăișoara! Prima bibliotecă din sat își va deschide porțile pentru toți cei dornici să citească. Tot mâine va avea loc și lansarea albumului ”DĂIȘOARA – TRADIȚII LOCALE” și vernisajul expoziției de fotografie etnografică ”DĂIȘOARA 100”, ce marchează împlinirea a 100 de ani de la înființarea echipei de dansuri din localitate.

Zeci de copii din satul Dăișoara vor avea, de duminică, un loc doar al lor unde să citească. Prima bibliotecă sătească își va deschide porțile pentru toți cei dornici de cultură. Totul a fost posibil cu ajutorul tânărului Florin Bucuțea, care a venit cu ideea, în urmă cu câteva luni, ca fiecare sătean să aibă acces la cultură. Astfel, a lansat o campanie de donare de cărţi pe facebook și nu se gândea că va aduna peste 4.000 de volume! Cărți donate de la oameni din toate colțurile țării, dar și de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, Biblioteca Județeană ”George Barițiu” din Brașov, Școala Gimnazială nr. 3 din Codlea și Spitalul Sfântul Constantin din Brașov. Florin a amenajat și o cameră din Căminul cultural din localitate pentru ca toată beletristica să fie la îndemâna oricui. Iar mâine tânărul din Dăișoara va tăia panglica primei biblioteci din sat. Și tot mâine se va lansa și o expoziție de fotografie etnografică „Dăișoara 100“, ce marchează împlinirea a 100 de ani de la înființarea echipei de dansuri din localitate.

„Dăișorenii au reușit să creeze o artă din tradiția locului, spunea Ioan Pumnea. Astfel timp de ani la rând, cu pasiune, respect și dăruire, din bătăile piciorului și strigăturile țăranului din Dăișoara anilor 1919, s-a conturat un dans, un joc bărbătesc numit fecioreasca de la Dăișoara. De atunci circulă o legendă care spune că fiecare dăișorean este un dansator, că își are ritmul și jocul în sânge. ,,N-am să apuc centenarul formației și rău îmi pare, dar cât voi trăi, gândul și sufletul meu vor fi alături de toți acei care vor duce mereu pe culmi tot mai înalte, frumusețea, vigoarea și gingășia jocului nostru dăișorean. Acesta este îndemnul meu. ’’ spunea Radu Traian (dăișoreanul care a înființat echipa de dansuri), și iacă’tă-ne ajunși în anul 2019, în anul în care echipa de dansuri din Dăișoara ar fi împlinit 100 de ani de existență. Sunt bucuros să știu că a fost, sunt împlinit să știu că de astăzi, aceste diplome sunt expuse în sat, în semn de respect și recunoștință pentru toți aceia care au muncit cu sudoarea frunții și bătăile piciorului, dobândind acestea, fiind tot ceea ce a mai rămas din echipa de dansuri, fiecare cu o poveste în spate. Ce reprezintă aceste diplome? -sunt o dovadă vie a acestor vorbe, sunt faptele, care au lăsat o urmă în trecut și care reprezintă o confirmare pentru viitor. -sunt o întreagă poveste. Fiecare având în spate ore, zile și săptămâni întregi de repetiții, emoții, prietenii, turnee, spectacole, ropote de aplauze și într-un final o amintire frumoasă pentru fiecare membru al echipei vremii. -o confirmare a faptului că fecioreasca a pornit din picior de dăișorean, transmisă mai apoi satelor învecinate“, ne-a spus Florin Bucuțea.

Biblioteca din Dăișoara va fi inaugurată duminică, 6 octombrie, de la ora 14.00. În cadrul evenimentului, începând cu ora 15:00 va avea loc și un program artistic susținut de Cvintetul ”Anatoly”, Christine Razec, acompaniament pian Cătălina Radu, Cvartetul ”Kroner”.

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.