Eugen Ovidiu Chirovici, Ivan Patzaichin şi Marcel Iureş vin la Făgăraş


A doua ediţie a evenimentului cultural ArtFestin va avea loc la Făgăraş în perioada 9 – 11 august. Acest festival cultural a debutat anul trecut, mai precis în periaoada 21 – 24 iunie, şi a fost despre Marcel Iureş, Margareta Nistor, Ivan Patzaichin, adică proiecții de filme clasice, spectacole de teatru, concerte, conferinţe despre istoria Ţării Făgăraşului, canotaj pe lacul Cetăţii etc. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală ArtRaising, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Făgăraş. Reprezentanţii Asociaţiei ArtRaising sunt soţii Lidia Solomon şi Sorin Solomon, precum şi criticul de film Irina Margareta Nistor. În cadrul festivalului se desfăşoară şi o competiţie de vâslit în canotci pe lacul Cetăţii, echipaje de 10+1, sub coordonarea multiplului campion mondial Ivan Patzaichin.

Marcel Iures şi primarul Sucaciu, la ediţia din 2018

Marcel Iures şi primarul Sucaciu, la ediţia din 2018

,,Ne bucurăm să aducem ArtFestin şi în acest an aproape de iubitorii de cultură din Ţara Făgăraşului şi de pretutindeni. Speram ca publicul sa participe in numar cat mai mare la cele trei zile de film, teatru, carte, muzica, activitati sportive si pentru copii. Festivalul va prilejui intalniri cu personalitati precum Ivan Patzaichin, Marcel Iures, Eugen Ovidiu Chirovici, intr-un adevarat festin cultural gazduit de Cetatea Fagarasului”, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului.

,,Daca anul trecut ne-am concentrat pe filmele americane clasice, in acest an am ales ca tema filmul european, si vom prezenta unele dintre cele mai bune pelicule, premiate la marile festivaluri europene. ArtFestin evolueaza, astfel, catre un ,,mélange” cultural cu arome europene, unit in diversitatea sa de pasiunea pentru frumos. Va asteptam pe toti, cu mic si mare, sa umpleti sala de cinema, de teatru si sa nu ratati intalnirile cu invitatii nostri”, a spus Irina-Margareta Nistor, directorul artistic al festivalului si presedinta Asociatiei Culturale ArtRaising.

Ce filme vedem anul acesta 

Irina Margareta Nistor, la Cetatea Făgăraş

Irina Margareta Nistor, la Cetatea Făgăraş

Proiectiile speciale ale acestei editii sunt: “Parking”, in regia lui Tudor Giurgiu, “Leto/O vara rock and roll”, “Cold War/Razboiul rece”, “Everybody knows / “Toata lumea vorbeste”, ” Woman at War/”Femeie in razboi”.

Cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, vor fi proiectate cinci scurt metraje regizate de cineasti europeni, reunite in cadrul campaniei EUandME, ce prezinta o colectie de povesti emotionante care ne dezvaluie ce face Europa pentru fiecare cetatean al sau: “La Cle”/”Cheia” (FR), “The Living Hostel”/”Pensiunea vie” (GER), “The Loner”/”Singuraticul” (PL), “The Shape”/”Forma” (BE) si “New World Symphony”/”Simfonia din lumea noua” (RO).

Scurt metrajele vor fi proiectate vineri, 9 august, la ora 21:00, pe ecranul montat in fata Cetatii.

Marcel Iureş, în personajul lui Creangă

Festivalul readuce Teatrul Act in Fagaras cu spectacolul „Mos Nichifor”, in interpretarea lui Marcel Iures si a Ruxandrei Maniu, regia Alexandru Dabija, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă.

Lansat recent, spectacolul continua seria pieselor de succes oferite de Teatrul Act, care revalorizeaza texte clasice de Ion Creanga intr-o formula unica.

„Mos Nichifor” va avea o singura reprezentatie in Festival, in seara de 9 august, la Casa de Cultura.

Spectacolul „Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt”, de Adrian Iclenzan și Laurențiu Blaga, regie Mihai Lungeanu, in interpretarea lui Mihai Ghiuritan, se va juca sambata, 10 august, in Cetatea Fagaras. Un ,,one man show” bazat pe un text dramatic, recomandat iubitorilor de teatru.

Canotci pe lacul Cetăţii

Ivan Patzaichin la ediţia din 2018

Ivan Patzaichin la ediţia din 2018

Asociatia ,,Ivan Patzaichin – Mila 23” revine la ArtFestin cu proiectul Rowmania – popularele competitii de canotci insufletite de Ivan Patzaichin – la care publicul este asteptat sa participe sambata, 10 august, incepand cu ora 10:00.

Competitia va fi precedata de o conferinta de presa, la care Rowmania va prezenta si detaliile campaniei „Apele Unite ale României (AUR)” – un demers national de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber. Insoțită de un atelier mobil de construcție de canotci, campania AUR are ca scop angrenarea comunităților într-un exercițiu de descoperire, prețuire și protejare a apelor care le traversează si de valorizare a peisajului urban riveran.

Eugen Ovidiu Chirovici vine acasă

O intalnire de neratat a acestei editii va fi cea cu scriitorul si jurnalistul Eugen Ovidiu Chirovici, făgărăşean la origini.

Eugen Ovidiu Chirovici

Eugen Ovidiu Chirovici

Dupa succesul de care s-a bucurat in intreaga lume, cu scrierile sale in limba engleza, Eugen Ovidiu Chirovici revine in orasul sau natal, pentru o discuta cu cititorii, despre carte, film si proiectele sale, intr-un eveniment moderat de Irina-Margareta Nistor.

Trupa  ,,Celelalte Cuvinte” cântă la Făgăraş

Muzica va fi prezenta la ArtFestin Fagaras cu doua concerte de exceptie: trupa ,,Celelalte Cuvinte” si Foley’Alla, un proiect cine-muzical unic, talmacit de Irina-Margareta Nistor.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, in masura locurilor disponibile. Accesul la piesele de teatru se va face pe baza de inscriere, detaliile urmand sa fie anuntate de Casa de Cultura Fagaras.

Sambata X3
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.