Pentru că avem multe de spus!

.

EXCLUSIV: Azi apare Ordinul de ministru care prevede o cotă de intervenţie de 150 de urşi


Aflată într-o vizită de lucru în Ţara Făgăraşului, Ministrul Mediului a declarat astăzi, 22 iulie, că la nivel ţării se dă liber pentru vânarea unui număr de 150 de urşi.

Această cotă de intervenţie la specia urs apare ca urmare a nenumăratelor sesizări făcute de către autorităţile publice locale cu privire la atacurile tot mai dese ale urşilor şi la prezenţa acestor animale în vecinătatea omului.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu

În zona noastră, urşii au devenit o adevărată teamă pentru localnici, ei apropiindu-se prea mult de gospodării. În ultimele săptămâni au fost semnalate astfel de cazuri în Hârseni, Copăcel, Mărgineni, Hălmeag etc.

,,Astăzi vom publica Ordinul privind cota de intervenţie pentru urşi şi lupi. Avem aceeaşi cotă de intervenţie ca şi anul trecut, 150 de exemplare pentru urşi. Eu îmi doresc, în schimb, ca proiectul pe care Ministerul Mediului împreună cu partenerii l-au depus pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare să fie eligibil, astfel încât din cei 10 milioane de euro să putem folosi o parte şi pentru a construi un nou aşezământ pentru urşi. În acelaşi timp, în acel program avem şi un subprogram de informare şi educare a populaţiei, despre cum trebuie să procedeze omul în momentul în care se întâlneşte cu ursul. Ursul este specie protejată, trebuie să avem grijă de el, dar totuşi ne dorim foarte mult ca omul să nu mai fie atacat de urs şi eu chiar îmi doresc să nu mai văd oameni care se duc şi prin diverse tertipuri aţâţă ursul. De asemenea, va trebui foarte repede să ne întâlnim într-un  grup de lucru şi cu alte ministere în chestiune urşilor. Eu consider că urşii s-au înmulţit foarte mult: ştiţi foarte bine că o ursoaică se înmulţea o dată la doi ani, acum au început să facă şi câte doi-trei ursuleţi pe an. Acest lucru înseamnă că într-adevăr se simte efectul schimbărilor climatice şi în ce priveşte carnivorele mari”, a declarat Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Cele 150 de exemplare de urs, care se vor regăsi în Ordinul privind cota de intervenţie, vizează întreaga ţară, nu numai judeţul Braşov.

Ministrul s-a aflat în prima parte a acestei zile în comuna Viştea şi în comuna Şercaia pentru a inaugura lucrările de canalizare realizate la nivelul acestor unităţi administrativ-teritoriale.

(Cristina Cornilă)

Sambata X3Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.