Pentru că avem multe de spus!

.

EXCLUSIV: Discuţii astăzi pentru introducerea condiţiilor speciale de muncă la Fabrica de Pulberi!


Marţi, 5 iunie, de la ora 10.00, la sediul Ministerului Economiei din capitală au loc discuţii cu privire la introducerea condiţiilor speciale de muncă la filialele Romarm din ţară care nu au aşa ceva.Fabrica de Pulberi

În cărţi este şi Fabrica de Pulberi din Făgăraş, societate desprinsă acum 9 ani din Uzina de Produse Speciale.

Liderul sindical din această unitate, Lucian Cupu, aflat la Bucureşti, ne-a făcut primele declaraţii, înainte de începerea şedinţei de lucru:  ,,Peste puţin timp voi intra la o întâlnire la Ministerul Economiei, unde vor veni reprezentanţi ai unor filialele Romarm din ţară şi ai ITM-urilor. Scopul întâlnirii este introducerea condiţiilor speciale de muncă în industria de apărare. La ora aceasta sunt câteva societăţi din subordinea Romarm care au condiţii speciale, altele nu. Fabrica de Pulberi din Făgăraş şi Pirochim Victoria nu au aşa ceva. Condiţiile speciale de muncă reprezintă pentru angajaţi ceea ce reprezenta grupa I înainte de anul 2011. Fabrica de Pulberi nu a avut niciodată condiţii speciale de muncă. E drept că ea s-a format abia în 2009 din fosta Uzină de Produse Speciale, dar nici UPS-ul nu a avut aşa ceva, ca să poată fi moştenite. Singura din domeniul industriei de apărare care a avut la Făgăraş condiţii speciale de muncă a fost Nitroexploziv şi ştiu asta pentru că eu m-am ocupat atunci de Lucian Cupuaceastă chestiune.”

Pentru introducerea condiţiilor speciale de muncă în industria de apărare trebuie creat mai întâi un cadru legislativ.

Potrivit Legii pensiilor, condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea asiguraţilor din sistemul public de pensii pot fi normale, speciale şi deosebite. În lege sunt prevăzute enumerativ care sunt locurile de muncă în condiţii speciale (de exemplu: unităţi miniere, activităţi din domeniul apărării naţionale, aviaţia civilă etc.). Dacă legislaţia este schimbată şi sunt incluse şi alte categorii de activităţi care sunt desfăşurate în industria de apărare, angajaţii Fabricii de Pulberi se pot bucura de anumite facilităţi când ies la pensie, cum ar fi reducerea vârstei standard de pensionare proporţional cu perioada lucrată în condiţiile speciale de muncă.

Salarii numai cu proteste

În ce priveşte cealaltă problemă stringentă a personalului Fabricii de Pulberi, acordarea drepturilor salariale, angajaţii de aici şi-au obţinut salariile numai după ce în mod spontan au întrerupt activitatea şi nu au mai intrat la muncă.

,,După protestele spontane de zilele trecute, s-au obţinut hotărârile de guvern care prevedeau plata salariilor. S-au acordat salariile pe luna decembrie 2017, iar astăzi suntem chemaţi la Ministerul Economiei de la ora 12.00 toţi liderii de sindicat şi directorii generali din filialele Romarm spre a ni se da detalii cum să întocmim documentele justificative pentru plăţile aferente anului 2018”, a declarat Lucian Cupu, liderul Sindicatului Liber Nitromonia-Rompiro.

Lucian Cupu se află la Bucureşti împreună cu Marius Sava, directorul general al Fabricii de Pulberi.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *