Festivalul de toacă de la Victoria a adunat peste 70 de copii


DSC01195Marţi, 7 iulie 2019, a răsunat sunetul de toacă în oraşul Victoria. Asta, pentru că oraşul a găzduit, pentru a 16-a oară consecutiv, cunoscutul Festival internaţional de toacă, ce se desfăşoară în mod tradiţional la Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” la fiecare început de lună iulie.

Această ediţie a festivalului, care a adunat peste 70 de participanţi din toată România, dar şi din străinătate, este prima după schimbarea preotului lăcaşului de cult: de la preotul Octavian Smădu (pensionat) la preotul Daniel Smădu.

De 24 ani evenimentul se ţine în fiecare an, iar de 15 ani a dobândit caracter internaţional. Festivalul de toacă este organizat încă din 1995. Începând cu anul 2004, acesta a devenit internațional. Printre participanţii de anul acesta s-au numărat copii din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

Micuţii au venit îmbrăcaţi în portul popular specific zonei de provenienţă.DSC01043

Festivalul se desfăşoară pe categorii de vârstă, participând în concurs micuţi de la clasa zero, care au învăţat să bată toaca înainte de a învăţa să scrie, şi până la elevii care au terminat clasa a VIII-a. Tot pe categorii de vârstă se desemnează şi câştigătorii.

La ediţia de anul acesta a fost prezent şi Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. Ierarhul i-a felicitat pe copii și le-a vorbit despre semnificația celor două obiecte liturgice care au fost în centrul atenției în ziua concursului: toaca şi clopotul.

Clopotul care cheamă la rugăciune pe cei vii, care plânge pe cei morți și care potolește văzduhul, simbolizează trâmbițele pe care îngerii, la sfârșitul veacurilor, le vor suna, pentru ca să vină toți la judecată. Și toaca are o semnificație deosebită pentru că nu se lovește întâmplător, sau în mod dezordonat, ci într-o melodie, într-un ritm anume, cu o anumită tehnică”, a subliniat ierarhul.

foto: Mitropolia Ardealului

Sambata X3Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.