Pentru că avem multe de spus!

.

Film de groază filmat în Ţara Făgăraşului


O producţie americană, care a avut premiera în cinematografe în 7 septembrie, face cunoscută zona Făgăraşului peste hotare. Asta, pentru că o parte din film s-a filmat la Mânăstirea Cisterciană de la Cârţa, locul unde în realitate călugării cistercieni nu trăiau mai mult de 40 de ani şi nu aveau voie să îşi aprindă focul. calugarita 1

,,Călugăriţa. Misterul de la mânăstire” (,,The Nun” în limba engleză) a fost filmat integral în ţara noastră. Este o peliculă de groază care prezintă secretele întunecate ale unei mânăstiri uitate de lume, din inima munţilor Carpaţi, în România anului 1952.

După ce o tânără călugăriţă de la Mănăstirea Cârța se sinucide în împrejurări suspecte, un preot cu un trecut zbuciumat, Părintele Burke (căruia îi cam place băutura când e stresat de coșmaruri), şi o măicuţă în devenire de la Roma, Irene, sunt trimişi de Vatican să investigheze cauzele morții călugăriței.

Preotul și tânăra măicuță, care încă n-a depus jurământul de călugărie, trebuie să descopere secretul profan care ameninţă Abaţia Cârța, dar ajung să-și riște vieţile, credinţa şi chiar sufletele când se vor confrunta cu forţa malefică a calugăriţei demonice Valac. Întreaga acțiune a filmului devine o luptă dintre viață și moarte, între cei vii și cei blestemați.

O româncă în distribuţie

Rolul Părintelui Burke este interpretat de Demian Bichir, nominalizat la Premiile Oscar și cunoscut pentru rolul din filmul A Better Life. Taissa Farmiga (cunoscută pentru serialul de televiziune American Horror Story) joacă rolul Maicii Irene, iar Jonas Bloquet (cunoscut pentru filmul Elle) este în rolul unui sătean de-al locului, zis Franțuzul, o fire neaoșă, pusă pe glume.

Distribuţia le mai include şi pe Charlotte Hope (cunoscută pentru serialul Game of Thrones) în rolul Măicuţei Victoria, de la Abația Cârța, pe românca Ingrid Bisu (Toni Erdmann) în rolul Măicuţei Oana, şi pe Bonnie Aarons, care a jucat și în The Conjuring 2.

S-a filmat şi la Sighişoara

Filmările au avut loc, în perioada 3 mai – 23 iunie 2017, în mai multe locuri din ţară: la Castelul Corvinilor, în Sighişoara, la Palatul Parlamentului din București, dar și în studiourile Castel Film.

,,The Nun” face parte din universul filmelor horror ,,The Conjuring”, fiind al cincilea din această serie, după „Annabelle”, „Annabelle 2: Creation”, „The Conjuring” și ,,The Conjuring 2”.

Abaţia Cârţa, locul unde călugării nu aveau voie să se încălzească la foc

Mânăstirea Cisterciană de la Cârţa

Mânăstirea Cisterciană de la Cârţa

Mânăstirea de la Cârţa, unde s-a filmat mare parte din ,,The Nun”, a fost ridicată de călugării din ordinul cistercienilor, un ordin în care membrii săi trebuiau să respecte jurământul sărăciei, al castităţii şi al vieţii austere. Ei se rugau neîntrerupt şi locuiau în condiţii greu de imaginat astăzi.

Nu aveau voi să îşi aprindă focul nici măcar atunci când venea iarna. Dormeau pe nişte lespezi reci, nu consumau carne şi nu vorbeau între ei.

Din cauza condiţiilor improprii, aveau o viaţă scurtă de până la 35-40 de ani.

O legendă despre această abaţie spune că de sub altarul bisericii pleca un coridor subteran care dădea în malul Oltului. Acolo, cistercienii aveau bărci pregătite în caz că trebuiau să fugă.

Cetatea Făgăraş, vedetă în filmul istoric ,,Războiul independenţei

Cetatea Fagaras - foto activenews.ro

Cetatea Fagaras – foto activenews.ro

Industria cinematografiei nu ocoleşte Ţara Făgăraşului nici astăzi, cum nu a ocolit-o nici secolul trecut. Pe lângă atâtea producţii TV filmate între zidurile Cetăţii Făgăraş, româneşti sau străine, se numără şi ,,Războiul independenţei”, filmul lui Sergiu Nicolaescu, realizat în 8 episoade, dintre care unul filmat la Cetate. Filmul a rulat zilele aceste pe TVR 2.

Serialul este consacrat Războiului de Independenţă, după un scenariu bazat pe ciclul de romane ale lui Paul Anghel intitulat ,,Zăpezile de acum un veac”.

Cetatea Făgăraş este vedeta episodului ,,Întoarcerea eroilor”, în care se prezintă luptele de la Smârdan şi Vidin dintre români şi turci, una dintre fortăreţe fiind reprezentată cinematografic de Cetatea Făgăraş.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *