Fortificaţia de la Cincu sau după ce sunt înnebuniţi turiştii când trec Oltul: tuneluri secrete şi schelete îngropate


Salba de biserici fortificate de peste Olt a devenit în ultimii ani magnetul turiştilor străini, înnebuniţi după istorii pierdute în neguri, tuneluri secrete, poveşti de dragoste în teminţe, incendii devastatoare, schelete îngropate, ziduri răcoroase şi, totodată, privelişti desprinse parcă din pânzele lui Monet. Poate cea mai apreciată dintre fotificaţiile săseşti din zona noastră şi, cu siguranţă, cea care adună toate descrierile de mai sus, chiar mai mult decât atât, este Biserica evanghelică de la Cincu.

panoramă din turnul Bisericii

panoramă din turnul Bisericii

Vara aceasta, turişti din toate naţiile i-au călcat pragul şi i-au aflat câteva dintre secretele care o fac atât de apreciată. Nu toate enigmele, căci mai rămân nedezvăluite atâtea şi atâtea poveşti care s-au scris timp de secole între zidurile fortificaţiei şi care se arată atunci când nu te aştepţi!

 turisti australieni

turisti australieni

,,Anul trecut, în vară, am fost vizitaţi cam de 1.000 de turişti. Anul acesta credem că vom depăşi acest prag. Mai toţi sunt străini: francezi, spanioli, englezi, norvegieni, suedezi, belgieni, australieni, polonezi, americani, chiar şi un turist din Kenya. De vreo cinci ani primim grupuri de cehi. Are o istorie frumoasă relaţia noastră cu cehii. Ne-am împrietenit cu un ghid ceh acum câţiva ani, care ştia şi puţin româneşte. El, prin agenţia la care lucra, venea anual cu turiştii cehi şi făceau România pe bicicletă sau cel puţin o parte din ea. După ce s-a mutat la altă agenţie şi a plecat în Anglia, ne-a pus în legătură cu alţi ghizi din ţara lui. Aşa se face că în fiecare vară, undeva între sfârşitul lui iunie şi sfârşitul lui august, turiştii cehi pe biciclete nu ratează acest obiectiv. De asemenea, şi cu turiştii australieni avem un început frumos. În luna mai, ne-a vizitat Biserica fortificată un turist din Australia. El ne-a povestit că sărbătorea 50 de ani de când vizitează ţara noastră. A recomandat acest obiectiv turistic apoi şi altor australieni şi aşa au început să vină pe rând aceştia”, povestşte Brighitte Boghian, administratorul şi ghidul lăcaşului de cult.

tunelul secret de evadare

tunelul secret de evadare

Tuneluri şi camere secrete

Ce îi fascinează pe turişti la fortificaţia de la Cincu? În primul rând încăperile secrete. ,,Biserica fortificată a fost prevăzută cu un tunel de evadare, cu mai multe ramuri, în caz de invazie. De asemenea, deasupra altarului mai este o cameră secretă. Turiştilor le mai place şi structura turnului, în formă de octogon, cu 5 scări şi 4 nivele de podină”, spune administratorul.

Fiecare amănunt din această biserică este în sine o poveste sau are o poveste. Lăcaşul de cult are 3 clopote care datează din 1931. Acestea sunt relativ noi pentru că cele autentice au ars într-un incendiu în secolul al XVIII-lea. Din vechile clopote au mai rămas doar limbile, care sunt expuse azi într-un mic muzeu.

clopotele din 1931

clopotele din 1931

Cel puţin două incendii s-au năpustit asupra acestui lăcaş: unul în secolul al XVII-lea când ostaşii lui Mihai Viteazu au pârjolit biserica, unul în secolul al XVIII-lea când imobilul a avut un destin similar cu cel al catedralei Notre Dame, în sensul că flăcările (provocate atunci, pe timp de furtună, de un fulger) au mistuit acoperişul navei.

altarul vandut de soldatul german

altarul vandut de soldatul german

Potrivit administratorului bisericii, o altă atracţie pentru turişti este imixtiunea dintre mai multe stiluri de construcţie, fiecare specific timpului său. Fortificaţia se înfăţişează ca un amalgam de stiluri – romanic, gotic şi baroc.

Altar vândut de un soldat care a fugit cu banii

O altă poveste de ţinut minte este cea a altarului. Acum trei secole, banii obţinuţi din vânzarea lui au fost folosiţi în condiţii necunoscute de un soldat german.

,,Altarul datează de la 1521 şi a fost pictat de  un pictor sibian. Până în 1722 a stat în biserica din localitatea Moşna, judeţul Sibiu. În acel an a fost vândut de un soldat german sătenilor din Cincu. Soldatul şi-a primit banii şi a fugit cu ei. Şi în ziua de azi, dacă te duci în Moşna şi deschizi subiectul, vei afla că oamenii din Cincu au furat altarul lor”, se amuză Brighitte Boghian.

scheletul catolic

scheletul catolic

Ca întreaga biserică, inclusiv altarul este o combinaţie de stiluri. Acesta este realizat în stil renascentist, dar are şi elemente specifice barocului, în concret cele patru medalioane exterioare.

Scheletul catolic descoperit aîn 2018

Anul trecut, o echipă de arheologi avea să scoată la lumină la Cincu un schelet enigmatic. Era unul din misterele care nu se arătase oamenilor până atunci, în sute de ani de existenţă a bisericii.

,,Au găsit un schelet aproape complet, aparţinând unui catolic, într-o criptă din spatele altarului. A fost îngropat la loc, păstrându-i-se numai dantura pentru analiză. S-au mirat şi arheologii de cât de sănătoasă şi albă era dantura. De asemenea, au mai fost identificate şi alte fragmente osoase aparţinând mai multor persoane”, spune administratorul Bisericii.

Găsitorii osemintelor sunt nişte profesori de arheologie sibieni împreună cu studenţii lor, care au fost solicitaţi să facă săpături la Cincu, în vederea renovării Bisericii, de către Consistoriul Evanghelic Sibiu. Despre descoperirile arheologice de la Cincu am mai scris AICI (CLICK).

cripta din spatele altarului

cripta din spatele altarului

Până când am aşternut aceste rânduri, cu siguranţă că şi alţi străini au mai trecut pragul Bisericii fortificate din Cincu. Fiecare va duce cu el spre casă o frumoasă poveste despre una dintre perlele prinse în salba fortificaţiilor transilvănene de peste Olt, iar Cincu rămâne una dintre destinaţiile din zona noastră în care poţi auzi oameni pe stradă, întrebând în te miri ce limbă, cum să ajungă la vestita Biserică fortificată.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.