Gheorghe Sucaciu, despre situația fără precedent din Consiliul Local: ,,Conform legii, cei 10 consilieri locali au mandatul încheiat. Cred că Prefectura Brașov va respecta legea”


  • Primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, a susținut vineri, 3 septembrie, o conferință de presă în care a explicat actuala situație fără precedent din Consiliul Local. Totul în urma faptului că, pentru a treia oară consecutiv, 10 consilieri locali au absentat nemotivat de la ședințele extraordinare de îndată convocate de edil. În acest sens, primarul cere prefectului județului Brașov revocarea acestora.

Primarul Gheorghe Sucaciu a specificat că această situație nemaiîntâlnită a fost generată de cei 10 consilieri de la PSD, PNL, Pro România și USR, care au lipsit nemotivat de la trei ședințe extraordinare de îndată consecutive. În acest sens, edilul a inițiat demersurile pentru excluderea acestora.

,,Legea mă obligă pe mine, ca primar, să constat încetarea mandatelor celor 10 consilieri, conform art. 204, lit. e, codul administrativ, care spune: calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului pentru lipsa nemotivată de la trei întruniri ale Consiliului, convocate pe durata a trei luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfășurării în condițiile legii a ședințelor ordinare și/sau extraordinare. Aici apare deja o confuzie, în spațiul public unele persoane spun că durata apare pe perioada de trei luni de zile. Interpretarea trebuie făcută conform legii, nu trebuie adăugat nimic. Este condiția îndeplinită de la lipsa a trei ședințe de consiliu, acele ședințe nu s-au putut desfășura în deplină legalitate. Noi nu putem aștepta 90 de zile să facem constatarea că acest lucru s-a întâmplat în două zile. Sunt obligat să fac această constatare după ce acele trei ședințe nu s-au putut ține legal. În acest moment, cei 10 consilieri locali au mandatul încheiat” a explicat primarul în cadrul unei conferințe de presă.

În condițiile în care PNL a dat afară alți trei consilieri locali, este vorba despre Magdalena Cențiu, Iulian Lascu și Cosmin Cerghizan, la momentul declanșării acestei situații consiliul local număra 16 aleși. Iar, după încheierea mandatelor celor 10 consilieri absenți nemotivat, Consiliul Local Făgăraș numără doar 6 consilieri în funcție. În acest sens, ședințele de Consiliu nu se mai pot convoca. Edilul spune că, în acest caz, este obligat să facă referat către secretarul general al primăriei, acesta să trimită referatul către prefect, iar acesta din urmă să dispună, prin ordin, încetarea mandatelor.

,,Cred că instituția Prefectului este responsabilă să aplice legea, iar situația de la Făgăraș trebuie rezolvată într-o perioadă, conform legii, de maxim 30 de zile. Avem blocate, din cauza acestor consilieri, achiziționarea de incubatoare la spital, construcția unei creșe, plata către constructor a banilor destinați închiderii gropii de gunoi. Ce s-ar întâmpla dacă un angajat nu vine de trei ori la muncă. Este indadmisibil ceea ce s-a întâmplat. Voi merge cu procedura până la capăt. Este o procedură democratică, sunt obligat să respect legea. Cred că Prefectura va respecta legea în totalitate”, mai spune Sucaciu.

Locurile rămase libere vor putea fi ocupate de către următoarele persoane de pe listele fiecărui partid. ,,Sper ca supleanții să învețe ceva din această situație și cred că vor fi mult mai responsabili. Ca noi să continuăm încă trei ani ca acum, în care consilierii să vină când vor ei la ședință și să blocheze proiectele, nu cred că este benefic pentru făgărășeni. Cer responsabilitate din partea tuturor instituțiilor, eu, ca primar, îmi fac datoria. Vom aștepta punctul de vedere al Prefecturii Brașov și cer sancționarea acestor consilieri care, cu nepăsare, cu plata indemnizației la zi, nu vin să voteze proiecte importante pentru comunitatea făgărășeană”.

Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a transmis un punct de vedere.

,,Am primit adresa de la Făgăraș în cursul zilei de joi, 2 septembrie. O vom analiza și săptămâna viitoare vom da și un răspuns. Trebuie să analizăm mai multe aspecte legate de urgența punctelor de pe ordinea de zi. Sunt mai multe astecte de analizat. Vom avea un punct de vedere săptămâna viitoare”, a transmis prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.